Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Oceaanracen als Frans feestje

14:46

Start bij Brest.
Start bij Brest. Foto A Courcoux.
Arnaud Godart Phillippe

Arnaud Godart Phillippe. Foto A. Courcoux

Dat de website van de solozeilwedstrijd Transat Bretagne-Martinique slechts in het Frans beschikbaar is, zegt genoeg. Bij Fransen stroomt zout water door de aderen. Daarnaast zijn alleen Figaro Bénéteau-klasse boten toegestaan bij deze wedstrijd, dus zeilers die niet in het Figaro-wedstrijdcircuit meedoen zijn bij voorbaat vrijwel zeker uitgesloten.

Een tamelijk besloten feestje dus, waar naast 14 Fransen slechts één buitenlander bij aanwezig is in de vorm van de Noorse Kristin Songe Møller.

Op het moment van schrijven is de vloot net Kaap Finisterre gepasseerd. Iets ten noordwesten van de kaap viel de vloot in twee delen uiteen. Vier zeilers, waaronder de koploper Damien Guillou – hij ligt maar een paar mijl voor – zeilden rechtstreeks richting het westelijk gelegen lagedrukgebied. Dat laag zal naar verwachting de komende 36 uur in oostelijke richting trekken en brengt windsnelheden van boven de 35 knopen met zich mee.

Geschiedenis


De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 2001 als opvolger van de voor het laatst in 1991 gevaren La Baule-Dakar, waarbij de deelnemers in twee etappes van La Baule in Frankrijk, via de Azoren naar Dakar, Senegal voeren. In 2001 werd de wedstrijd nieuw leven ingeblazen. In 2005 werd de route verlegd naar de overkant van de oceaan, waar achtereenvolgens meerdere Franse eilanden in de Carieb dienden als finishplaats. Waar La Baule-Dakar begon als een wedstrijd met voltallige bemanning, is de Transat Bretagne-Martinique een solozeilwedstrijd geworden. Voor de wedstrijden wordt gebruik gemaakt van de eenheidsklasser Bénéteau Figaro 2 van de hand van Marc Lombard. Het 33-voets jacht werd speciaal voor de Solitaire du Figaro ontworpen.

De Transat Bretagne-Martinique ging de 17e maart van start in Brest en eindigt 3500 mijl verderop in Fort de France op Martinique.

Kijk voor meer informatie (in het Frans) op www.transat-bretagnemartinique.com.
De zeilers zijn ook te volgen via een track & trace-systeem op http://transat-bretagnemartinique.geovoile.com/2013/

 

Tags: Last modified: 20 maart 2013
Sluiten