Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

North Sea Regatta: prijzencircus

14:54

JSF-7621De 70e North Sea Regatta werd maandagmiddag afgesloten met de prijsuitreiking. Voorzitter van Jachtclub Scheveningen Marcel Schuttelaar en Wedstrijdleider Edwin Lodder riepen de prijswinnaars naar het podium.

De opvallende Frans Sluyters Bokaal werd uitgereikt aan Patrick Horst van Moving Intelligence, voor zijn inzet voor de zeilsport door onder andere sponsoring van de North Sea Regatta zelf en van de jeugdzeilafdeling van de Scheveningse Jachtclub, De Zoute Optimist (ZOP). Frans Sluyters zelf reikte de bokaal uit. “Het is niet gebruikelijk dat een bokaal die naar iemand vernoemd is, wordt uitgereikt door diegene zelf. Meestal leeft die niet meer. Maar zoals je ziet ben ik nog springlevend”, aldus Sluyters.

Jan de Bruin, die voorheen vaak zelf wedstrijden in Scheveningen voer, kreeg een herinnering uitgereikt voor het nog immer bijdragen aan de wedstrijdorganisatie. Daarnaast werden ook de overige 140 vrijwilligers bedankt voor hun inzet voor de North Sea Regatta.

TwoHanded-titel voor Xcentric Ripper
John van der Starre en Robin Verhoef (Xcentric Ripper) wonnen het eerste Nederlands Kampioenschap ORC TwoHanded. Volgens de berichten riep Van der Starre na de Vuurschepenrace nog te willen stoppen met zeilen. “Het gaat altijd met ups en downs.” Van der Starre en Verhoef nemen in augustus ook deel aan de Fastnet Race.

JSF-7721NK ORC
Tijdens het evenement werd ook het NK ORC 1, 2 en 3/4 gevaren. Vanwege het geringe aantal deelnemers werden de ORC3 en ORC4 samengevoegd. Dat werd gewonnen door het team aan boord van Grand Soleil 34.1 Numero Uno. Het team van Rob Schutte bestond grotendeels uit oude teammaatjes, waaronder ook professioneel zeiler Erik van Vuuren.

Het team op J/109 Jai Alai van Alain Bornet sleepte de kampioenstitel in de wacht in de ORC2. Tevoren ging het niet allemaal van een leien dakje, met name bij de North Sea Race, waar ze als laatste eindigden. Bornet “We hebben er zelfs over gedacht niet mee te doen.”

In de ORC1 won het team van Jascha Bach op Performance Yachting Group (Visione 3). Coin Coin van Bas de Voogd ging tot op de laatste dag in de achtervolging, maar kon de winnende koers van Performanche Yachting Group (Bach had al vijf ééntjes achter elkaar gevaren) niet meer wijzigen.

Van de vijf deelnemende Swan 45’s won Rientz-Willem Bol (No Limits) met overmacht de gouden plak.

Catamarans dichterbij
Dit evenement waren de catamarans van het strand richting de boothelling gebracht, wat meer aansluiting bood met de rest van het evenement. De uitslag was voor weinigen een verrassing. De winnaars in alle vier de klassen stonden het gehele evenement al eerste.

De F18-klasse was de grootst aanwezige, met 30 boten. Oscar Zeekant en Karel Begemann pakten de eerste plaats. Jorden Veenman en Frank de Waard werden tweede, met slechts één en twee punten verschil op respectievelijk de nummers drie en vier.

Het goud in de F16 was voor Sanne Wielenga en Thomas de Jong, die met twee punten verschil wonnen van Robin en Sander Mineur. De drie Nacra F20C’s – foiling cats – lagen vaak op de kant. Alleen Xander Pols en Stefan Dubbeldam zeilden alle wedstrijden en wonnen als vanzelfsprekend goud. Ook de Dart 18 kwam beperkt in actie. Dick Ganseman en Rosemarie de Haan werden eerste.

Sportboten
In de open boten kwamen de J/22, de Maxfun 25, J/80, SB20 en Yngling in actie. Marco van Driel (MXTC) pakte de eerste plaats in de SB20 en Lieuwe Gietema (Patent on Truth) kon op de laatste dag al niet meer verliezen in de Yngling.

De zeilers in de Maxfun 25 hadden een turbulent evenement. Tijdens de wedstrijden op de zaterdag scheurde de kielbulb van Team Evapco onder de boot vandaan, waardoor de boot omsloeg. De opvarenden kwamen met de schrik vrij, maar door het gebeuren besloot op de laatste dag niet iedereen uit te varen. Yellow Rose van Marten Jan Ringers werd eerste.

De J/22 was met zestien deelnemers goed vertegenwoordigd. Het internationale gezelschap aan boord van FRAPORITA van Jean-Michel Lautier werd met afstand eerste, gevolgd door Jut en Jul, van Dirk Jan Verdoorn.

Verder werd de Hans Horrevoets Memorial Trophy uitgereikt aan de Team Heiner Pups. De Supercup, voor de meeste ééntjes, ging naar het team van Robert Jockin (Griel).

Scheveningen
Na deze jubileumeditie maakt het havengebied in Scheveningen zich op voor de Stopover van de Volvo Ocean Race, het weekend van 20 juni.

De North Sea Regatta 2016 vindt plaats van 3 tot en met 16 mei.

Zeilen was het hele evenement ter plaatse. Jolanda Sprokholt maakte zondag en maandag foto’s. Onderstaand een selectie. Voor meer foto’s en groter formaat kijkt u op www.jolandasprokholt.nl/zeilen

Tags: , Last modified: 28 mei 2015
Sluiten