Actueel, Nieuws

Nederlanders aan de leiding in Miami

12:37

Halverwege de wereldbekerwedstrijden in Miami gaan in maar liefst vijf klassen Nederlandse zeilers aan de leiding. Rutger van Schaardenburg, Marit Bouwmeester, het Nacra 17 duo Mandy Mulder en Coen de Koning, Dorian van Rijsselberghe en Lilian de Geus, staan na drie dagen zeilen allemaal bovenaan in het klassement.

Het plan werkt

Rutger van Schaardenburg (2)“Het gaat heel goed, het zijn lastige omstandigheden: er is weinig wind en de wind komt van alle kanten maar ik ga er goed mee om,” aldus Rutger van Schaardenburg. “Samen met Roy Heiner heb ik een duidelijk plan opgezet: verstandig over de baan gaan en alle opties open houden. Ik ben blij dat ik dat goed uitvoer. Dat resulteert in goede wedstrijden en mooie snelheden.”

Nicholas Heiner begon de dag nog als vierde, maar viel terug naar plek 14. “Resultaat technisch was het een moeilijke dag. Ik vaar heel constant, hou alle opties open, kom als tweede over de finish, maar ik was te vroeg gestart. In de tweede wedstrijd zat ik er weer enorm goed bij maar op een gegeven moment zat alles een beetje tegen bij de bovenboei. Ik kom achterin het veld terecht en weet het niet meer goed te maken. Maar we zijn eigenlijk heel sterk aan het varen en ik kijk er naar uit om het weer goed te maken”.

Marit Bouwmeester bovenaan

Laser Radial-zeilster Bouwmeester is kort en duidelijk in haar reactie: “Ik had wel een goede dag op het water. We leren veel en ik kijk uit naar de dag van morgen.” Haar Belgische concurrente Evi van Acker maakt het haar in ieder geval niet makkelijk.

Mulder & De Koning

Mandy Mulder en Coen de Koning zeilen hard en tactisch goed. “Weer lichte omstandigheden, in tegenstelling tot de verwachtingen, voor ons wel gunstig. We staan er lekker bij nu, we varen vrij constant bovenin mee. Maar er is nog van alles mogelijk,” aldus Mandy Mulder.

49er FX

Keijzer en BlomZowel Annemiek Bekkering & Annette Duetz, uitkomend voor de Delta Lloyd Talentploeg, als Nina Keijzer & Claire Blom, uitkomend voor Team Magic Marine, hebben nog geen echte rol van betekenis weten te spelen in Miami.

Bekkering zei het volgende: “Het zijn lastige omstandigheden maar we hebben in ieder geval leerpunten. Leerpunten die we zeker richting het WK over een paar weken mee kunnen nemen. We werken hard, we zijn blij met de starts en hebben er vertrouwen in dat we elke dag een paar stapjes kunnen maken.”

RS:X

Van Rijsselberghe staat weer bovenaan het klassement: “Vandaag drie zware races, heel fysiek, weinig wind. Niet het hele veld is er, we missen nog wat jongens uit de wereldtop. Maar de eerste vijf zitten dicht bij elkaar. Het gaat allemaal zijn gangetje, we zijn lekker rondjes aan het varen.”

Dorian van RijsselbergheDe jonge Lilian de Geus blijft vechten voor de eerste plaats en dat pakt tot nu toe goed uit. “De laatste twee dagen gingen supergoed. We hebben alle races licht weer gehad. De top 3 van het WK is hier aanwezig, ik ben blij dat ik die Chinezen nu ook voor kan blijven met dit lichte weer. Tactisch, strategisch en technisch gaat het supergoed. We hebben hierin geïnvesteerd de afgelopen weken, ik ben blij dat het nu zo goed loopt.”

Tussenstand Nederlandse deelnemers

Laser klasse
1. Rutger van Schaardenburg, 11 pnt.
2. Jean Baptiste Bernaz, FRA, 27 pnt.
3. Jesper Stalheim, SWE, 29 pnt.
14. Nicholas Heiner, 50 pnt.

Laser Radial klasse
1. Marit Bouwmeester, 4 pnt.
2. Evi van Acker, BEL, 8 pnt.
3. Lijla Xu, CHN, 9 pnt.

RS:X Mannen windsurfen
1. Dorian van Rijsselberge, 9 pnt.
2. Pawel Tamowski, POL, 12 pnt.
3. Nick Dempsey, GBR, 12 pnt.
7. Kiran Badloe, 25 pnt.
29. Matthijs van ‘t Hoff, 102 pnt.

RS:X Vrouwen windsurfen
1. Lilian de Geus, 4 pnt.
2. Patricia Freitas, BRA, 8 pnt.
3. Bryony Shaw, GBR, 9 pnt.

Nacra 17 catamaran mixed
1. Mandy Mulder & Coen de Koning, 49 pnt.
2. Jason Waterhouse & Lisa Darmanin, AUS, 53 pnt.
3. Bora Gulari & Louisa Chafee, USA, 64 pnt.

49erFX
1. Alexandra Maloney & Molly Meech, NZL, 41 pnt.
2. Jena Mai Hansen & Katja Salskov-Iversen, DEN, 51 pnt.
3. Ragna Agerup & Mala Agerup, NOR, 52 pnt.
15. Annemiek Bekkering & Annette Duetz, 110 pnt.
16. Nina Keijzer & Claire Blom, 114 pnt.

Bekijk hier alle uitslagen.

 

Tags: , , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten