Actueel, Nieuws

Mischa Heemskerk zeilt Ronde om Texel in draagvleugelcat

09:07

Marstrom M-20 in verbouwCatamaranspecialist Mischa Heemskerk zal de komende Ronde om Texel zeilen in een een omgebouwde twintigvoets catamaran. Samen met Eduard Zanen bouwt hij een normale Marstrom M-20 om tot een vliegmachine. Heemskerk en Zanen hopen daarmee zowel de eerste plaats als het ronderecord in de wacht te slepen.

Deadline nadert

“Eind januari zijn we begonnen met het verbouwen van de rompen, het verbreden van de beams en het inbouwen van nieuwe zwaardkasten. Ik heb andere zwaarden ontworpen en nu zijn we de laatste dingen op Texel aan het afmaken. We hebben vleugels op zowel roeren als zwaarden gemaakt, zodat we stabiel kunnen vliegen.” De originele M-20 is 6,10 meter lang, 3,05 meter breed en weegt 115 kilo.

Heemskerk werkt op Texel met een team van vijf man van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om de catamaran op tijd af te krijgen voor de Ronde om Texel, die gezeild wordt op 28 juni. Heemskerk: “Zowel technisch, financieel als wat betreft tijd een uitdagend project. Gelukkig hebben we Bugaboo en Dutch Islands.nl bereid gevonden om ons te ondersteunen. We liggen verder op schema, maar er moet nog wel getraind worden natuurlijk.”

Heemskerk hoopte eerder klaar te zijn met de de verbouwing, zodat hij en Zanen veel trainingsuren konden maken. Heemskerk en Zanen hebben samen al driemaal de Tybee 500, meerdere Aruba- en Curaçao-regatta’s en de St. Barth Cata-Cup gevaren. Het zal echter niet makkelijk zijn om de vliegende M-20 te varen. “De verwachting is dat we met deze boot boven de 30 knopen uitkomen, dus dan is het überhaupt een kunst om aan boord te blijven.”

Vliegende HollandersWinst en record

Als de omstandigheden goed zijn, denkt Heemskerk de Ronde binnen de twee uur te kunnen varen. Het huidige ronderecord stamt uit 2009 . Herbert Dercksen en Mark Bulkeley zeilden de Ronde toen in 2 uur, 7 minuten en 7 seconden.

Wilt u zich nog inschrijven voor de Ronde om Texel? Dat kan www.roundtexel.com.

Foto’s: Ronde om Texel/Mischa Heemskerk

Tags: Last modified: 30 januari 2019
Sluiten