Nieuws

Mark Slats haalt Golden Globe boot op in Schotland

12:00

Avonturier en solozeiler Mark Slats vertrok vanochtend van Schiphol Airport naar Schotland. Daar haalt hij zijn pas gekochte Rustler 36 op, de boot waarmee hij op 30 juni 2018 aan de start verschijnt van de Golden Globe. Hij vertrekt niet alleen. Samen met zijn ouders, vriendin, twee kinderen en een hele hoop gereedschap stapt hij in het vliegtuig naar Glasgow. Vanaf de westkust van Schotland varen ze met z’n zessen naar de oostkust. Daar gaat hij met zijn ouders verder.

Deze race is mij op mijn lijf geschreven. Ik heb al een keer solo en non-stop de wereld rondgezeild en ik heb meer dan 110.000 zeemijlen aan ervaring.

– Mark Slats

Golden Globe

Tekening van de Suhaili, waarmee Robin Knox-Johnston de race in 1968 won

In 1968 begon de eerste solo non-stop rond de wereld zeilrace. Het was de voorloper op de Vendée Globe. Nu, 50 jaar na die eerste race, waarbij Robin Knox-Johnston als enige de race uitvoer op zijn Suhaili, wordt de race opnieuw gevaren. De vloot zal bestaan uit zeilboten die zoveel mogelijk opde Suhaili lijken. Alleen serieboten met een lengte tussen 32 en 36 voet, ontworpen vóór 1988, zijnde een langkieler en met aangehangen roer en een minimum gewicht van 6,5 ton mogen aan de race meedoen. Dat komt neer op boten zoals de Tradewind 35, Cape Dory 36, Rustler 36, Westsail 32, Biscay 36, Aries 32 en Bowman 36. Moderne elektronica, zoals satelliettelefoons, is uit den boze en voor positiebepaling zijn alleen originele instrumenten sextant en chronometer toegestaan.

“Ik zat in de auto toen ik hoorde dat ik mee kon doen” vertelt Mark. “Ik huilde van geluk. Deze race is mij op mijn lijf geschreven. Ik heb al een keer solo en non-stop de wereld rondgezeild, ik heb meer dan 110.000 zeemijlen aan ervaring. Bovendien ben ik super fit dus nu is het moment. Mijn grote droom is nog altijd de Vendée Globe.”

De boot

Mark voor zijn Maverick

Mark: “Ik heb nog niet met die boot gevaren. Ik ben er een aantal keer geweest, waaronder een keer met Dick Koopmans. We hebben hem een keer op de kant gezet om de onderkant te bekijken, maar dat was gewoon perfect. Er is goed voor gezorgd en er hoeft maar weinig aan te gebeuren. Zo moeten er nieuwe ramen in, het teakdek moet eraf vanwege het gewicht, er moet een waterdicht schot voorin de boot komen, er moet een SSB-radio aan boord en ik wil alle spanten verstevigen.”

De boot draagt nu de naam Maverick. Mark weet nog niet of dat zo blijft. “Ik ben een beetje bijgelovig” zegt hij. “Bovendien kan het zomaar zijn dat de boot vernoemd gaat worden naar een sponsor.”

Mark met zijn zoontje Reinier op Schiphol

Planning
Door het Caledonisch kanaal en Loch Ness vaart Mark de komende week naar de westkust van Schotland. In Aberdeen stapt Marks vriendin Simone af met de kinderen Robine en Reinier, want, zo zegt Mark, “mijn vriendin word een beetje zeeziek”. Vervolgens zeilt hij de boot met zijn vader en moeder terug naar Nederland. “Mijn moeder is ernstig ziek. Ze heeft longkanker en wil nog altijd een keer een oversteek maken. Ik doe het ook echt voor hen.”

Mark traint tientallen uren per week

“Iedereen heeft er superveel zin in” zegt Mark blij. Het wordt echt een beetje vakantie. Voor Mark is het ook een welkome afwisseling van het roeien. Want niet alleen de Golden Globe 2018 staat op het programma. Halverwege december start Mark zijn poging om het record solo over de Atlantische Oceaan roeien te verbreken. Hij hoopt dit binnen 50 dagen te doen.

Volg Mark
Zeilen zal Mark op de voet volgen. Hou daarom de website en het blad in de gaten. Op de aankomende HISWA te water (29 augustus t/m 3 september) is niet alleen de Rustler 36 van Mark te bewonderen, maar ook zijn full-carbon roeiboot, waarmee hij in december aan zijn recordpoging zal beginnen.

 

Tags: , Last modified: 23 maart 2021
Sluiten