Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Larry Ellison verslaafd aan America’s Cup

11:36

AIn een openhartig interview met de Amerikaanse televisiezender CBS verklaart de baas van America’s Cup team Oracle dat zijn deelname een obsessie is geworden. De miljardair verloor de America’s Cup twee keer voordat hij de 33e cup in 2010 won.  ‘Mijn persoonlijkheid liet het me niet toe te stoppen toen ik verloor en nu laat diezelfde persoonlijkheid het ook niet toe te stoppen nadat ik de cup heb gewonnen.’

Kosten omlaag
Ellison heeft een hoop kritiek te verduren gekregen door zijn keuze voor 70-voet catamarans. De kosten van gemiddeld 100 miljoen dollar per campagne en de discutabele veiligheid van de racemonsters hebben vijftien potentiele deelnemers weerhouden van deelname. In verdediging stelt hij dat ze de grootste stap hebben genomen sinds de eerste cup in 1851. “Toen we de ontwerpregels opstelden konden we niet voorzien dat de kosten zo hoog zouden uitkomen. Bovendien moest er iets veranderen om de America’s Cup voor het grote publiek zichtbaar te houden. Daarom hebben we voor de catamarans gekozen. Modernere en snellere boten spreken de jeugd aan en zorgen voor een groter publiek. Spektaktel, maar ook risico horen daar nu eenmaal bij”. Op de vraag of de America’s Cup zijn doel voorbij is gestreefd aantwoordt hij eenduidig “Nee”.

Maar ik rook niet    
Wel geeft Ellison aan dat er de volgende editie meer deelnemers aangetrokken moeten worden en de kosten minder bepalend moeten zijn door deelname. Vooruitlopend op de winst stelt hij dat  “…We kunnen de volgende editie waarschijnlijk profiteren van het feit dat er tweedehands 70-voeters voorhanden zijn of we stappen over naar de 45-voet catamarans’.  Waarom hij er niet mee stopt na de Cup te hebben gewonnen? “Ik kan er gewoon niet mee ophouden. Andere mensen hebben dat probleem misschien met roken. Ik rook niet, maar ik zeil”.

Interview
http://youtu.be/9HCLJYoyYBU

Tags: Last modified: 15 augustus 2013
Sluiten