Actueel, Internationale wedstrijden, Nieuws

IchorCoal terug in de race

16:32

De Clipper Round the World Race kent een treurige start met het overlijden van IchorCoal bemanningslid Andrew Ashman (Andy). Voor de zeilers en organisatie een somber moment in hun race rond de wereld. Na het overlijden voor team IchorCoal naar Porto om Ashman aan wal te brengen. Aldaar besloten zij de race naar Rio voort te zetten, ter ere van Andy.

Andrew Ashman kreeg tijdens het reven van het grootszeil een klap van de grootschoot, waardoor hij bewusteloos raakte. Ondanks medische assistentie van de bemanningsleden lukte het niet om Ashman bij kennis te krijgen. Na melding van het ongeval zette het team koers naar Porto om Ashman aan wal te brengen en ondersteuning te krijgen. “De gehele vloot nam het nieuws over Ashman zwaar op, zeker de zeilers die met Ashman getraind hebben,” zo meldt de organisatie. Zondag werd een minuut stilte gehouden door de organisatie en de deelnemende zeilers, aan boord wapperden de vlaggen halfstok.

IchorCoal terug in de race

IchorCoal terug in de race

Na een stop in Porto besluit ook team IchorCoal verder te racen. Berichten van steun van familie en vrienden moedigde het team aan om door te zeilen, ‘het is wat Andy zou hebben gewild’. IchorCoal schipper Darren Ladd: “We hebben de kans gehad om erover te praten en we hadden allemaal onze momenten, maar het feit dat we als een groep hetzelfde zeggen helpt ons om eruit te komen. We voelen en lijden allemaal op onze eigen manier, maar we komen er overheen als een team.”

Lees hier meer over het ongeluk.

LMAX Exchange aan kop

LMAX Exchange heeft momenteel duidelijk de beste tactische keuze gemaakt en heeft als eerste de volle wind te pakken. Zij gaan aan de leiding met een flinke voorsprong op de rest van de vloot. Great Britain is teruggezakt naar een derde plaats, achter Derry~Londonderry~Doire. Het gaat nek aan nek tussen de twee teams die voor een westelijke route langs de Canarische Eilanden hebben gekozen.

Meer langs de kust zeilt Garmin als vierde, met Qingdao in hun kielzog. De twee teams nemen de tactiek van de nummer een over en kiezen voor de route tussen de Canarische Eilanden. Vooralsnog lijkt dit goed uit te pakken. De vloot ligt verspreid over ongeveer 500 mijl, met nog 4000 mijl te gaan.

Tussenstand

Team IchorCoal

Team IchorCoal

1 LMAX Exchange – 3542 nM to finish
2 Derry~Londonderry~Doire
3 GREAT Britain
4 Garmin
5 Qingdao
6 Visit Seattle
7 PSP Logistics
8 + Mission Performance
9 Da Nang – Viet Nam
10 ClipperTelemed
11 Unicef
12 IchorCoal

Volg de Clipper Round the World Race hier via de tracker.

 

Tags: Last modified: 29 januari 2019
Sluiten