Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Noodlottig ongeval bij Clipper Race

15:54

Simon Speirs
Simon Speirs (c) Clipper Round the World Race

De 60-jarige Brit Simon Speirs is op 18 november om het leven gekomen tijdens de Clipper Round the World Race. Gedurende een zeilwissel aan boord van CV30 GREAT Britain is hij van het voordek overboord gespoeld. Hij was niet meer in leven toen de bemanning hem terugvond.

De vloot was onderweg van Kaapstad naar Perth, Australië. Het team uit Groot-Brittannië voer tijdens deze tragische gebeurtenis op de Indische Oceaan, in 20 knopen wind met windvlagen van 40 knopen.

Oorzaak onbekend

Simon Speirs Clipper Race

Simon Speirs (c) Clipper Round the World Race

Speirs was weliswaar gezekerd met een lifeline, maar raakte door onbekende oorzaak toch los van de boot. Speirs droeg een reddingsvest met AIS-baken. Ondanks de omstandigheden wist de bemanning hem na 36 minuten weer aan boord te krijgen. Reanimatie mocht niet meer baten. Hoe hij ondanks de veiligheidsmaatregelen toch van boord is geraakt, is nog onduidelijk en zal nader worden onderzocht.

Na overleg met de wedstrijdleiding en de nabestaanden van het slachtoffer heeft de bemanning besloten het lichaam van Speirs aan de zee toe te vertrouwen.

Regels aangescherpt

In de geschiedenis van de Clipper Round the World Race is Speirs het derde slachtoffer. In de vorige editie zijn de Britten Sarah Young en Andrew Ashman om het leven gekomen. Na onderzoek van de MAIB (Marine Accident Investigation Branch) zijn de regels van de race aangescherpt.

Tags: Last modified: 29 januari 2019
Sluiten