Nieuws

Hoort je woonplaats of thuishaven zichtbaar te zijn op je boot?

Je hoort hierover vaak verschillende verhalen

10:08

Wat moet zichtbaar zijn op pleziervaartuigen? De thuishaven of de woonplaats van de eigenaar (als deze niet overeenstemmen)? Je hoort hierover vaak verschillende verhalen en daarom ging Zeilen op onderzoek uit en plaatste de feiten op een rij.

De regels in België

In België zijn de regels duidelijk: voor pleziervaartuigen is het verplicht om de thuishaven op de boot te vermelden. Dit is bepaald door Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Ongeacht deze geregistreerd is voor binnenwateren of zee en of het vaartuig groter of kleiner dan 20 meter is. De thuishaven moet zichtbaar zijn op de spiegel of aan beide zijden. Het enige verschil is de lettergrootte. Op pleziervaartuigen kleiner dan 20 meter geldt 10 centimeter en groter dan 20 meter 15 centimeter.
De kleinzeilerij (pleziervaartuig zonder motor, zonder kajuit, met zeil en met een romplengte van 6,5 meter of minder) hoeft niet aan deze vereiste te voldoen.

De reden dat dit zichtbaar moet zijn, heeft te maken met het feit dat een ander (bij doorvaren na aanvaring) weet welk schip het geweest is

De regels in Nederland

In Nederland steken de regels weer anders in elkaar. In het BPR hoofdstuk 2 staat vermeld dat de naam en de woonplaats van de eigenaar zichtbaar moeten zijn op een in het oog vallende plaats aan de binnen- of de buitenzijde van het kleine schip (een lengte van minder dan twintig meter van het vaste deel van de romp) als deze aan de scheepvaart deelneemt. “De reden dat de woonplaats zichtbaar moet zijn, heeft te maken met het feit dat een ander (bij doorvaren na aanvaring) weet welk schip het geweest is en dat bij onbeheerd aantreffen van een schip (ongeveer) bekend is wie de eigenaar is,” laat een woordvoerder van de politie ons weten. “Op een klein schip moet dus minimaal iets staan als: ‘Ora et labora, K. Pieterse, Breda’.” Feitelijk verlangt de wet dat schippers van kleine schepen deze informatie vermelden. Alle pleziervaartuigen langer dan 7 meter moeten dit zo voeren en als dat niet gedaan is, is dat dus eigenlijk een strafbaar feit. Een schip kleiner dan 7 meter hoeft niet te voldoen aan het in de wet vereiste.

Schepen met een lengte van meer dan twintig meter moeten juist de thuishaven van het schip vermelden. Aan beide zijden van het schip of aan de achterzijde.De tekens moeten een hoogte van 15 centimeter hebben en een breedte en een stamdikte die in goede verhouding tot de hoogte staan.

Wordt vervolgd…

Waarom kleine schepen de woonplaats van de eigenaar moeten vermelden en op grote schepen de thuishaven aangebracht moet zijn, is voor ons onduidelijk. Onze vraag staat uit bij het ministerie, waarvan we binnen vier weken een antwoord ontvangen. Telefonisch kon er helaas geen reactie worden gegeven op de vraag. 

Update: Op 18-09-2023 hebben wij een reactie van het ministerie ontvangen, waarin staat dat onze vraag niet binnen de gestelde afhandeltermijn van vier weken behandeld kan worden. Om ons vraag zo goed mogelijk te beantwoorden, hebben zij meer tijd nodig.

Tags: Last modified: 18 september 2023
Sluiten