Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Het gekkenhuis dat Vendée Globe heet

14:44

Francois Gabart op Macif

Macif van Francois Gabart.

De 24-uursrecords sneuvelden bij bosjes. Acht keer in een etmaal is een 24-uursgemiddelde van boven de 500 mijl geregistreerd. François Gabart aan boord van Macif slaat alles met een record van 545 afgelegde zeemijlen in 24 uur. Een gemiddelde snelheid van 22,7 knopen!

François Gabart op Macif en Armel Le Cléac’h op Banque Populaire zeilden in de vroege ochtend op acht mijl afstand van elkaar door de Amsterdam gate bij Amsterdam Island, zo’n zeshonderd mijl ten noordoosten van de Kerguelen. Gabart en Le Cléac’h kozen voor het meest westelijke punt van de Amsterdam gate. Met zeventien minuten voorsprong op zijn achtervolger had Gabart het voordeel in 18 tot 22 knopen noordnoordwestelijke wind het eerste zijn spinnaker te kunnen hijsen.

Maandag bereikten de vijf koplopers hachelijke snelheden. De Brit Alex Thomson (Hugo Boss) verloor ondanks een 24-uursgemiddelde van 19,9 knopen toch twee plaatsen. Na schade aan het roer en een van zijn hydrogeneratoren moest hij zijn snelheid tijdelijk matigen. Jean Pierre Dick (Virbac-Paprec 3) en Bernard Stamm (Cheminées Poujoulat) waren te snel voor Thomson en voeren hem voorbij. Gabart en Le Cléac’h varen beurtelings op kop.

Banque Populaire op de Indische Oceaan

Armel Le Cléac’h op Banque Populaire ligt tweede.

Steeds harder
Gabart gaf maandag een kort videocommentaar vanaf zijn boot. “Met een wind van 35 tot 40 knopen heb ik een bootsnelheid van 22 tot 28 knopen. Ik heb niet veel zeil staan en ik heb veel waterballast ingenomen. Ik probeer het rustig te houden, maar de boot gaat steeds harder, dus blijf ik de boel controleren en hou ik mijn ogen en oren open. De afgelopen vier uur planeren we hard zonder dat het de boot moeite kost. Ik probeer er het beste van te maken.”

De koplopers liggen zo’n 3000 mijl voor op hekkensluiter Alessandro di Benedetto (Team Plastique), die zowel de Aiguilles gate ten zuiden van Kaap de Goede Hoop als de Crozet Gate nog moet passeren.

De actuele stand en gps-tracker vindt u op  http://tracking2012.vendeeglobe.org/en/

(MvS)

Tags: , Last modified: 12 december 2012
Sluiten