Nieuws

Den Haag finish Volvo Ocean Race in 2018

14:53

Den Haag is verkozen tot finishplaats van de Volvo Ocean Race 2017-18. Vorig jaar was de Hofstad nog het toneel van een pit-stop. Voorafgaand aan de Nederlandse finish in juni 2018 zal de vloot het Zweedse Göteborg aandoen voor de midzomer-stopover. Vanuit de thuisstad van Volvo start vervolgens de cruciale slotetappe richting Nederland.

De vertrekkende COO Tom Touber maakte de het nieuws over de dertiende editie bekend.  “Vandaag is een grote dag voor de zeilsport in het algemeen, maar nog meer voor Nederland. Het is geweldig dat de finale van de 2017-18 race plaats zal vinden in de stad die mij zo na aan het hart ligt en met zo’n rijk verleden in oceaanzeilen”, aldus Touber. “Ik leg binnenkort na bijna vijfenhalf jaar mijn functie neer om me te richten op nieuwe, spannende uitdagingen. Maar de verkiezing van Den Haag tot finaleplaats voelt als de kroon op mijn werk voor de Volvo Ocean Race. Ik zie uit naar een waar spektakel in Scheveningen.”

Festival

In 2015 was Den Haag voor het eerst gasthaven van de Volvo Ocean Race. Dit werd gevierd met een driedaags festival, dat ongeveer 150.000 bezoekers trok. Die kwamen de boten bezichtigen, een glimp van hun nationale helden opvangen en voor de optredens van bekende artiesten.

_MG_3022Haagse wethouder Karsten Klein (Stedelijke Economie, Zorg en Havens) voegt daaraan toe: “De Scheveningse haven is de ideale spot voor professionele zeilers van over de hele wereld. Dit konden we vorig jaar duidelijk aantonen met de pit-stop. Daarnaast hebben we ruime ervaring met het organiseren van grootschalige evenementen, zoals het WK Hockey en WK Beach Volleybal. De finish van de Volvo Ocean Race is voor onze stad een enorme erkenning. Dat wordt het grootste sportevenement dat Den Haag ooit heeft georganiseerd.”
In Göteborg was de stemming over de belangrijke plek in het schema van de Volvo Ocean Race 2017-18 eveneens positief. De stopover in Zweden zal naar verwachting enkele dagen langer duren dan in juni 2015 het geval was. De duur hangt uiteraard af van de finishtijden. CEO van Göteborg &CO, Camilla Nyman, zegt daarover: “Door een stop te zijn, wordt het dit keer een spectaculairder zeilevenement met zowel een aankomst als vertrek voor de lokale fans.” Göteborg ontvangt van 14 tot en met 24 juni 2018 voor de vierde keer de race. Eerder organiseerde de stad stopovers in 2002, 2006 en 2015.

De dertiende editie van de oceaanrace voor teams gaat in het najaar van 2017 in Alicante van start. Deze Spaanse stad huisvest sinds 2010 het hoofdkantoor van de race. De verdere route voert in ieder geval langs Newport, Rhode Island en Cardiff. De overige stopplaatsen worden in de komende maanden aangekondigd.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten