Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Goud voor Westerhof/Berkhout in Hyeres

16:12

De Nederlandse zeilers kunnen terugkijken op een succesvolle worldcup in Hyeres. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout waren al op de voorlaatste dag verzekerd van de overwinning in de 470-klasse. Bij de mannen gingen Sven en Kalle Coster met het brons naar huis. Voor de broers voelde deze medaille als goud, want ze hebben nu een volle nominatie voor de Olympische Spelen. Marit Bouwmeester moest in de medalrace de overwinning prijsgeven. De Laser Radial zeilster werd derde.Gebroeders Coster blij met volle nominatie Olympische Spelen

De Nederlandse zeilers kunnen terugkijken op een succesvolle worldcup in Hyeres. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout waren al op de voorlaatste dag verzekerd van de overwinning in de 470-klasse. Bij de mannen gingen Sven en Kalle Coster met het brons naar huis. Voor de broers voelde deze medaille als goud, want ze hebben nu een volle nominatie voor de Olympische Spelen. Marit Bouwmeester moest in de medalrace de overwinning prijsgeven. De Laser Radial zeilster werd derde.

Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben de wereldbekerwedstrijden in Hyeres op waardige wijze afgesloten. Starten was voor het duo in de afsluitende medalrace voldoende. In de fleetraces hadden ze een onoverbrugbare voorsprong opgebouwd. Maar de 470-zeilsters, gretig als altijd, besloten in de medalrace er nog een keer vol voor te gaan. De eerste plaats was de welverdiende beloning.

“We hebben een constante serie neergezet en geen punten gemorst. Ook op de dag dat er minder wind stond. We moesten een aantal keer wel terug knokken, maar we hebben geen punten laten liggen. Dat is wel eens anders geweest,” aldus Lisa Westerhof.
Ook Lobke Berkhout kijkt met tevredenheid terug. “Afgelopen jaren hebben we niet meer zo’n prachtige week gehad. Dit is het summum voor zeilers.”

De gebroeders Coster eindigde vrijdag de medalrace als vijfde. Dat was ruim voldoende voor het brons. De 470-zeilers verzekerde zich donderdag al van een tweede halve nominatie voor de Olympische Spelen. Formeel is de Nederlandse selectiestrijd pas na de WK komende maand in Barcelona afgerond. Hun naaste concurrenten Steven LeFevre en Steven Krol zouden nog roet in het eten kunnen gooien, maar die kans is uitermate klein. De Stevens, die in Hyeres opnieuw tegenvielen, hebben een wonder nodig om het de Costers nog lastig te maken.
“We zijn echt waanzinnig blij”, aldus stuurman Sven Coster, die met zijn jongere broer Kalle bij Athene 2004 (zesde) en Peking 2008 (vierde) al dicht bij het olympische podium eindigde. “Hier hebben we heel hard voor gewerkt, maar ook heel lang op gewacht. Het zat erin, het zat er ook aan te komen, maar het moest nog wel even gebeuren. Alles valt bij dit toernooi voor ons op z’n plaats.”

Marit Bouwmeester is al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. De Friezin beschouwde Hyeres aanvankelijk als trainingsevenement. De afgelopen dagen voerde ze het klassement aan en wilde uiteindelijk graag winnen. Dat lukte niet. De wereldkampioene eindigde op de zevende plaats in de medalrace en zakte daardoor naar de derde positie in het eindklassement. De titel was voor de Chinese Lijia Xu .

Thierry Schmitter ging de wereldbekerwedstrijd slecht van start. In de eerste race zonk de boot van de 2.4 zeiler. Gelukkig wist hij zich in de resterende races goed te herstellen. Hij werd uiteindelijk derde. (EvS)

Tags: , , , , Last modified: 27 april 2012
Sluiten