Nieuws

Golden Globe Race: Slats’ boot te water

08:44

Mark Slats heeft Maverick, de boot waarmee hij de Golden Globe Race gaat varen, te water gelaten. Het klassieke jacht werd de afgelopen maanden in een loods in Slats’ woonplaats Wassenaar aan een grondige refit onderworpen.

Via een ondiep slootje werd de nog mastloze Maverick naar dieper vaarwater gebracht. Met behulp van luchtkussens werd de diepgang van de boot beperkt. Slats zelf voer de Rustler 36 naar een tuiger in het zuiden van het land. Daar testte hij zijn noodtuig en werd de mast gezet.

Met behulp van luchtkussens werd de boot door ondiep water geloodst.

Raam dicht

De meest in het oog springende verandering die de boot heeft ondergaan is het dichtmaken van de ramen. “Voor nieuwe ramen was geen tijd,” stelt Slats. “Ik ga toch alleen maar naar binnen om uit te rusten. En zo kan het ook niet lekken.” Benedendeks is onder andere een waterdicht slaapcompartiment gecreëerd, dat de zeiler door een luik kan bereiken. “Sommige deelnemers hebben een waterdichte deur, maar dit is veel makkelijker en goedkoper. En het werkt even goed.” Slats doet niet mee voor de lol, maar voor het winnen. “We hebben flink wat huiddoorvoeren weggehaald. Da’s alleen maar weerstand.” Hoewel er in het begin van het project veel druk op de ketel zat, gaat het nu een stuk beter, zegt Slats: “Nog een paar dingen aftimmeren en de elektronica en pompen installeren.”

Mark Slats zoekt nog steeds sponsors die hun naam willen verbinden aan de race rond de wereld. Kijk voor meer informatie op markslats.nl.

Golden Globe Race

De wedstrijd gaat van start op 1 juli in Les Sables-d’Olonne, Frankrijk. Je leest meer over de Golden Globe Race in Zeilen 6, die verschijnt op donderdag 24 mei.

Tags: , , Last modified: 22 januari 2019
Sluiten