Reisverhalen

Yachtmaster in vier maanden

10:13

Emilie van Eps (19) besloot na haar eindexamens een tussenjaar te nemen en haar Yachtmaster te halen. Samen met zes anderen uit verschillende landen en leeftijden, woonde ze vier maanden op een zeiljacht in Gibraltar en doorliep ze de Yachtmaster Offshore Fasttrack.

Hoe zagen de dagen eruit?

“Doordeweeks kregen we elke dag les in het zeilen op zee. We zeilden dan naar de Bay of Gibraltar en deden daar oefeningen zoals aanmeren, man over boord en blind navigeren. In het weekend kregen we vaak theorieles, of konden we soms uitrusten. Tegenover onze thuishaven was een voetbalveld, waar ik mij in de vrije tijd goed heb kunnen vermaken met voetbal(st)ers uit Gibraltar.
Daarnaast hebben we nog zo’n vier weken gezeild op zee. Deze zogenaamde milebuilders zijn om de verplichte 5000 mijl aan ervaring te bereiken. We zeilden dan dag en nacht door. Hiervoor zijn we langs de Spaanse kust gezeild, naar Marokko en naar Portugal.”

En? Ben je nu trotse bezitter van het certificaat?

“De cursus werd natuurlijk afgesloten met het examen. Hiervoor kwam een RYA-examinator, die zeer ervaren was en zijn hele leven had gezeild, bij ons aan boord. Het examen begon om tien uur ’s ochtends en eindigde rond 1 uur ’s nachts. Het was een intense, spannende, maar vooral leuke dag. Na mijn evaluatie midden in de nacht kreeg ik te horen kreeg dat ik mijn Yachtmaster Offshore had gehaald!”

Hoe kijk je op de cursus terug?

“Het was een geweldige ervaring, waar ik volop van heb genoten. Elke dag wakker worden op de boot, het water opgaan, of op een andere manier met zeilen bezig zijn, en veel culturen leren kennen. Het was ook erg uitdagend omdat mijn enige zeilervaring bestond uit een week flottieljezeilen en varen met mijn F18 catamaran. Naast het catamaranzeilen wilde ik ook graag het zeilen op grotere boten onder de knie krijgen. In de toekomst wil ik graag op grote boten het wedstrijdcircuit ingaan, en hopelijk mooie zeil gerelateerde vakantiebaantjes hebben.”

Bekijk de video voor een sfeerimpressie van dit avontuur:

Video: Emilie van Eps

Tags: , , Last modified: 5 januari 2022
Sluiten