Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Flottielje naar de Oostelijke Waddenzee

09:04

Flottielje naar de Wadden

Flottielje naar de Wadden

Voor veel mensen is het Wad, en dan vooral het droogvallen, nog steeds iets om tegenop te kijken. Vooral ‘s nachts, als je schip met slechts een ankerlijntje op zijn plaats wordt gehouden. Nergens voor nodig, vinden Pieter en Tineke Ubbink. Omdat zij het jammer vinden dat veel mensen deze mooie kant van het Wad missen, organiseren ze een flottielje naar Noordpolderzijl.

“Het Wad is op zijn mooist als je ‘s nachts voor anker ligt, of, nog mooier, bent drooggevallen”, zegt Pieter. Je moet er natuurlijk wel een geschikt schip voor hebben. De schepen waarmee we varen zijn platbodems, of ze hebben variabele diepgang. Er zijn dus Clevers, New Classics, Feelings en soortgelijke schepen in de vloot.

Droogvallen bij nacht

“Bij nacht wordt op het wad alles anders. Het wordt ‘Wadmagisch’, het stromende water wordt langzaam wat stiller, het leven ga je ruiken en horen, allemaal slikgeluiden. Allemaal lichtjes komen tevoorschijn. De zwaaiende stille ronddraaing van de vuurtoren van Schier en Borkum maar ook allemaal knipperende witte, groene en rode lichten. Afstanden zijn niet meer in te schatten. Je voelt je een met alle sterren. Het is eigenlijk zonde om dan te gaan slapen en je over te geven aan de relatieve zekerheid van dat ene lijntje die je schip met het anker verbindt”, aldus Tineke.

Naar Noordpolderzijl

Omdat theorie en praktijk op het Wad vaak niet hetzelfde zijn, staat de route vrij open. “Het belangrijkste van een ontspannen Waddentocht is juist dat je je overgeeft aan de natuur.” zegt Tineke. “Dus niet doordrukken om een tevoren gesteld doel te bereiken, maar juist je doel aanpassen aan wat onder de gegeven omstandigheden het beste is.”

Route

  • Donderdagavond 16 mei verzamelen in Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn
  • Vrijdag 17 mei eindpunt Noordpolderzijl (hw 03.24 en 15.40 uur) gezamenlijke maaltijd in ‘t Zielhoes
  • Zaterdag 18 mei eindpunt droogvallen (Oostpunt Schiermonnikoog) gezamenlijke maaltijd, wordt voor gezorgd (hw 04.26 en 16.24 uur en lw 22.46 uur)
  • Zondag 19 mei eindpunt haven Schiermonnikoog alwaar we weer gezamenlijk eten (hw 05.26 en 19.25 uur)
  • Maandag 20 mei Lauwersoog (hw 06.46 en 18.35 uur)

Ervaringsniveau

“We verwachten natuurlijk dat iedereen zijn schip zelfstandig kan varen. Maar door de ervaring van de groep en het onderlinge contact -per marifoon of telefoon- kan iedereen deze tocht varen,” zegt Pieter. Donderdagavond is er palaver in het restaurant op de jachthaven, zodat iedereen nog bijgepraat kan worden over eventuele bijzonderheden. Maar,” waarschuwt hij, “ het blijft Waddenzeilen, dus het kan zomaar zijn dat de wind ons naar Ameland brengt. En dat is het leuke van wadvaren. Een ervaring die we graag met medezeilers delen.”

Aanmeldingen via Tineke Ubbink: tineke.hovius@inter.nl.net

Of via: info@jachthavenlauwersmeer.nl

Tags: Last modified: 9 april 2013
Sluiten