Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Fastnet Race van start met Team Heiner

08:29

De Fastnet Challenge gaat van start en vandaag verschijnt in Engeland het MBA Fastnet Challenge team aan de start van de Rolex Fastnet Race. Zij varen deze prestigieuze wedstrijd onder begeleiding van Team Heiner op de V60 Team Heiner One.

Het team en doel

MBA Fastnet team in actie

Het MBA Fastnet Challenge team bestaat uit twaalf enthousiaste MBA alumni afkomstig van verschillende MBA business schools in Europa. Rotterdam School of Management, WHU/Kellogg, Columbia en LBS én vier zeilcoaches van Team Heiner. De MBA alumni zeilden al meerdere mijlen in verschillende samenstellingen met en tegen elkaar in de MBA Sailing League. Dit jaar bundelden zij hun krachten om samen een grotere uitdaging aan te gaan. De Rolex Fastnet Race 2013 zeilen op de Team Heiner One, Volvo 60. Team Heiner heeft de eer om van deze twaalf MBA’ers een team te vormen, en hen klaar te stomen voor deze grote zeiluitdaging. Het zeildoel is om in de Rolex Fastnet Race in de top 50% van de vloot te eindigen, maar misschien een nog belangrijker doel is om de eigen grenzen te verleggen.

De Rolex Fastnet Race

De race is één van ’s werelds grootste offshore wedstrijden. De wedstrijd wordt elke twee jaar gehouden, en wordt gezeild over een afstand van 608 mijl. Deelnemers starten vanuit Cowes, Isle of Wight, waarna de race de zuidelijke kust van Engeland volgt richting het westen. Na het oversteken van de Keltische zee, wordt de Fastnet rots gerond die ten zuidwesten van de kust van Ierland ligt. Vervolgens wordt er gefinisht bij Plymouth. Afhankelijk van de weersomstandigheden doen de maar liefst 350 deelnemende schepen hier gemiddeld 3 tot 5 dagen over.

Voorbereiding

Ter voorbereiding op de Rolex Fastnet Race hebben alle teamleden de Sea Survival training succesvol afgerond. Daarnaast is er een intensief zeiltrainingsprogramma samengesteld. In de winter is een paar weekenden getraind op Max Funs 35 in Lelystad. Basis boothandling, veiligheidsaspecten aan boord, zeilkeuzes en het wisselen van zeilen kwamen aan de orde. In het voorjaar stapte het team op de Volvo 60 in Portimão Zuid Portugal, het team kon wennen aan de boot, leerde zeilen op een 60 foot schip en oefende veel in boothandeling.

In juni heeft het team de Volvo 60 van Portugal naar Engeland gevaren in voorbereiding op de twee kwalificatie wedstrijden voor deelname aan de Rolex Fastnet Race. Door een gescheurd grootzeil was deelname aan de Morgan Cup, een van de twee kwalificatie wedstrijden, helaas niet mogelijk. Het team was echter dusdanig gemotiveerd dat het weekend van de Morgan Cup werd benut om 250 mijl op het IJsselmeer en de Noordzee te varen in een onderlinge wedstrijd, wat evengoed meetelde voor de kwalificatie. Na de deelname aan de Channel Race eind juli was de kwalificatie afgerond en nu staat het MBA Fastnet Challenge Team aan de vooravond van het realiseren van hun doel.

Zeilen tijdens de Fastnet

Zeilen-redacteur Willem Plet zeilt als bemanningslid van een Clipper 68 (van de Clipper Round the World Race) in de Rolex Fastnet Race. Hij doet verslag van zijn belevenissen in Zeilen 10.

Tags: Last modified: 12 augustus 2013
Sluiten