Actueel, Nieuws, Zeilen nieuws

Drukke 25e Huysman Antwerprace goed verlopen

15:44

Zaterdag werd de 25e editie van de Antwerprace gevaren. Na een prachtige zonsopkomst bij de start gingen de eerste uurtjes zonneschijn gepaard met een matig tot krachtige wind uit het zuiden. Daarna zakte de wind in en bleven de recordtijden uit.

Zaterdag werd de 25e editie van de Antwerprace gevaren. Na een prachtige zonsopkomst bij de start gingen de eerste uurtjes zonneschijn gepaard met een matig tot krachtige wind uit het zuiden. Daarna zakte de wind in en bleven de recordtijden uit.

Het tij zat vrijwel na de start direct mee voor de wedstrijdvloot. Echter zo’n twee uur erna kwamen de eerste regengebieden over de Schelde gedreven en zakte de wind iets in en bleef bovendien veel zuidelijker dan verwacht. Hierdoor moest er op de rakken van Bath naar Doel en het finishrak gekruisd worden. De recordpoging van Pleomax om dit traject van 45 mijl onder de 3 uur, 12 minuten en 53 seconden te klaren viel daarbij in het water.

Beroepsvaart houdt in
De 225 jachten die kruisend over het drukke vaarwater naar Antwerpen zeilden werden de hele race in de gaten gehouden en aanwijzingen gegeven door tig snelle motorbootjes van de wedstrijdorganisatie, KNRM en de waterpolitie. Er zijn geen aanvaringen of andere ongelukken gemeld bij de organisatie. Het wedstrijdveld werd wel meerdere malen in stukken opgedeeld doordat de beroepsvaart door het veld heen moest varen. Echter vlak voor de finish hield een Russische coaster flink in om niet in hetzelfde vaarwater te komen van een groepje duellerende deelnemers, aldus de organisatie. Uiteindelijk haalden van de 225 jachten ruim 200 de eindstreep.

David versus Goliath
De Maxi Pleomax belandde net voor de finish in een waar matchraceduel met de veel kleinere Cool Runnings uit de sportbotenklasse. De laatstgenoemde startte de wedstrijd in Terneuzen, terwijl de Maxi klasse net als de IRC 1-2 klasses in Breskens aanvingen. Door een windstilte in de voorlaatste slag kwam Cool Runnings voor Pleomax te liggen en dekte de Maxi tot aan de streep af. Met een verschil van drie seconden kreeg Cool Runnings zo de line-honours van de zilveren jubileum-editie van de race.

Jubileum
Ondanks het slechte weer en het feit dat de Belgen vandaag massaal zijn gaan stemmen (stemplicht), liepen zo’n 150 jachten alsnog het Willemdok binnen en werd er tot in de laatste uurtjes feest gevierd. Vrijwilligers en deelnemers die voor de vijfentwintigste keer meededen – vijf zeilers – werden flink in het zonnetje gezet.  Vanochtend vertrok het grootste deel van de vloot weer zo rond drie uur om het tij mee te pakken naar buiten.

In Zeilen 12 rapporteert Willem Plet over deze enerverende race waar heel wedstrijdzeilend België aan meedoet.

Tags: Last modified: 17 oktober 2012
Sluiten