Nieuws

Legendarische botenbouwer Christoph Rassy overleden

De oprichter van Hallberg-Rassy overleed op 8 november 2021.

14:08

Christoph Rassy werd in 1934 geboren in Beieren, Duitsland. In zijn jeugd was hij al bezig met het bouwen van boten, maar al snel wilde hij grotere boten bouwen en bevaren. Om die reden vertrok Rassy in 1960 met lege handen naar Zweden. Daar bouwde hij binnen een paar jaar zijn eigen bedrijf op en kocht de oude werkplaats van Harry Hallberg.

Hallberg-Rassy

Harry Hallberg en Christoph Rassy werkten van 1965 tot 1972 naast elkaar als concurrenten. In die tijd bouwde Rassy één model; de Rasmus 35. Het was een toerjacht voor lange afstanden met een middenkuip, beschermd door een voorruit en een windscherm, wat in die tijd een revolutionaire vinding was.

In 1972 ging buurman Hallberg met pensioen. Rassy was rond die tijd op zoek naar een grotere werkruimte en kocht de Hallberg-werf in Ellös. Omdat Hallberg als merknaam veruit de bekendste was van de twee, koos Rassy ervoor om de namen samen te voegen: Hallberg-Rassy. De twee hebben echter nooit samengewerkt.

Hallberg-Rassy staat sinds jaar en dag bekend als bouwer van veilige, comfortabele toerjachten die uitermate geschikt zijn voor lange zeereizen.  Het bekendste zeiljacht van Hallberg-Rassy is de Monsun 31, 904 gebouwde boten het bestverkochte jacht van de werf. Het bedrijf is nog altijd in de familie. Magnus Rassy, de zoon van Christoph, staat sinds 2003 aan het roer.

Award

In december 2020 ontving Christoph Rassy de eervolle Lifetime Achievement Award tijdens Boat Builder Awards, georganiseerd door de Metstrade en IBI (International Boat Industry). De jury kent deze prijs toe aan iemand die “in zijn carrière een significante impact heeft gehad op de botenbouw en een geweldige ambassadeur is voor varen en de liefde voor boten.”

Christoph Rassy werd 87 jaar.

Tags: Last modified: 10 november 2021
Sluiten