Nieuws

De laatste loodjes in de Vendée Globe

15:21

Het einde van de Vendée Globe is in zicht, nog vijf deelnemers zijn onderweg naar de finish. Het zijn de vijf die waarschijnlijk het meeste te verduren hebben gehad. Waaronder Conrad Coleman, die met zijn giek als noodmast koste wat kost de eindstreep wil halen. Pieter Heerema is naar verwachting slechts vijf dagen verwijderd van de finish. Het zijn de laatste zware loodjes, die elke zeiler voelt.

De Nieuw-Zeelander Conrad Coleman verloor in de nacht van 10 februari zijn mast, hij wist zijn giek en een aantal andere onderdelen te redden. Na vier dagen klussen was zijn zelf gefabriceerde mast af en zette hij weer koers naar Les Sables d’Olonne. “Het was ongelofelijk toen het gebeurde. Ik had al zo veel te verduren gehad op dat moment. Het is geen makkelijke Vendée Globe te noemen, die van mij lijkt wel extra zwaar,” zo laat hij aan de wedstrijdleiding weten. “Ik zeilde in 30 knopen, na alles wat ik al had meegemaakt leek dat een peulenschil. Ik zeilde met de kleine J3 fok en een dubbel rif in het zeil, wat voor die condities perfect is. Ik kon het niet geloven toen het allemaal naar beneden viel. Het voelde alsof ik had gefaald, in de controle van mijn boot en de race. Het was hartverscheurend. Je hebt de emoties over dat mijn race voorbij is. Daarnaast de stress over de overboord geslagen mast en de zeilen die bij elkaar meer dan mijn huis kosten. Ik heb al een hypotheek op mijn huis en dat maakt het angstaanjagend. Emotioneel, financieel, in elk scenario voelde het slecht.”

Achteraf een prachtverhaal over doorzettingsvermogen, maar het eten en de energie raakt op. Niet alleen zijn energie, hij heeft nog twee dagen voordat zijn accu’s leeg zijn. “Ik ben bijna uit de scheepvaarroutes en dus bijna verlost van de vrachtschepen. Het voelt een beetje alsof ik over een snelweg kruip. Verder gaat het OK op dit moment.” Naar verwachting finisht Conrad in drie dagen in Les Sables d’Olonne.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten