Nieuws

Colombia ontdekt Spaans scheepswrak met miljardenschat

15:32

151205170218-02-colombia-galleon-mvd6733529-exlarge-169Scheepsarcheologen hebben op 27 november voor de kust van Colombia het wrak van de Spaanse galjoen San José gevonden. Dit verklaarde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos in een persverklaring op 5 december, misschien niet geheel toevallig op pakjesavond, want de huidige waarde aan goud, zilver en juwelen die het schip vervoerde wordt geschat op 1 miljard dollar. Een Amerikaans bergingsbedrijf Sea Search Armada, dat al langer de vondst claimt, schat de waarde echter veel hoger in; tussen 4 en 17 miljard dollar.

Niet de eerste

Het schip werd in 1708 tot zinken gebracht door Britse fregatschepen die opdracht hadden gekregen om de Spaanse goudvloot tot stilstand te brengen en zo de Spaanse macht op zee te breken. ‘De waarde van één vracht van een vlaggenschip als San José was al even veel waard als het Bruto Nationaal product van Spanje in die tijd’, aldus Jack Harbeston, directeur Sea Search Armada. Zij vonden naar eigen zeggen het schip al in 1981. Sindsdien zijn ze verwikkeld in meerdere rechtszaken in de Verenigde Staten en Colombia over het aandeel dat zij zouden ontvangen van de totale waarde. Harbeston: ‘Voor de vondst was dit vindersloon nog 35 procent, maar in 1984 nam het Colombiaanse parlement een wet aan waardoor het werd teruggeschroefd tot 5 procent, nota bene met 45 procent belasting!”

Schatten naar museum

Volgens president Santos is de vondst “…zonder twijfel één van de grootste vondsten van gezonken schepen in de geschiedenis.” In een verklaring meldt hij dat de schatten van San José in een nieuw te bouwen museum in Cartagena zullen worden tentoongesteld.

Tags: Last modified: 30 maart 2021
Sluiten