Actueel

Visnet Urker kotter bleef achter een wrak haken

10:14

UPDATE 03-12-2019, 15:00 uur. De KNRM reageert zelf als volgt op onze Facebookpagina op dit bericht: “De oorzaak van het zinken van de kotter zoals genoemd door KNRM Den Helder is voorbarig en had zo niet genoemd mogen worden. Momenteel doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de toedracht van het tragische ongeval. Via de website van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kan het onderzoek gevolgd worden https://bit.ly/2Ljfwp5.”

______________

De Urker kotter UK-165 Lummetje, die donderdag 28 november ten westen van Texel zonk, verging nadat een visnet achter een scheepswrak was blijven haken. De KNRM trekt deze conclusie op basis van de laatste bewegingen van de kotter. Deze zijn gereconstructureerd via de website marinetraffic.com. De lichamen van de twee opvarenden werden op zondag 1 december door marineduikers geborgen.

Jouke Spoelstra, secretaris van KNRM Den Helder, zegt tegen het Noordhollands Dagblad dat het water rond de zandplaat De Razende Bol een zeer verraderlijk gebied is. Dit vanwege de aanwezigheid van vele scheepswrakken. “De mast of een ander deel van het wrak ligt onder het zeezand verborgen, maar door de werking van het getij steekt zo’n wrak op een kwade dag plots boven de zeebodem uit,” vertelt Jouke aan de regionale krant. “Dan kan het noodlot toeslaan als er een visnet achter blijft haken.”

Plots verschijnt er een kruis

Het signaal van Lummetje geeft aan dat de vissers geprobeerd hebben om het net los van het wrak te varen. Je ziet het baken, dat de locatie van de kotter aangeeft, een paar keer heen er weer gaan. Opeens verschijnt er op die plek een kruis en dat houdt in dat het schip is vergaan. Het wrak dat de twee vissers, van 41 en 27 jaar oud, fataal is geworden zou dat van de Zweedse vrachtschip Ruth zijn. Dit schip is in 1942 vergaan, nadat het door vliegtuigen van de Royal Air Force was aangevallen.

Lees ook: Twee lichamen gevonden in stuurhut van Urker viskotter

Omslagfoto: Archiefbeeld van de UK-165

Tags: , , , , , , Last modified: 3 december 2019
Sluiten