Actueel

Bergingsactie van het scheepswrak in Muiden van start gegaan

09:55

De bergingswerkzaamheden van de voormalig driemaster Elisabeth Smit zijn op maandagochtend 7 december begonnen. Eindelijk wordt het wrak, dat zich sinds 2002 in de haveningang van Muiden bevindt, weggehaald. De klus zal enkele dagen duren, omdat ze beetje bij beetje op locatie wordt afgebroken. Het schip is te veel in verval geraakt om in een keer over het water weg te slepen. Rijkswaterstaat coördineert de actie en een bergingsspecialist uit Rotterdam voert het werk uit.

Een zware herfststorm had begin 2000 desastreuze gevolgen voor het schip. Sindsdien is er niet meer mee gevaren en gaat het zienderogen slechter met de Elisabeth Smit. Al lange tijd een doorn in het oog van de gemeente, maar daar komt na achttien jaar een einde aan. De gemeente en de eigenaar zijn overeengekomen dat er niet meer gewacht hoeft te worden op de behandeling van het beroep dat de eigenaar van het schip eerder bij de rechter had ingediend. De wethouder zegt dat het fijn is dat er overeenstemming is bereikt en dat de verwijdering rap kon beginnen. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de entree van Muiden weer kan stralen.

Stremming scheepvaart

De scheepvaart moet de hele week rekening houden met de bergingswerkzaamheden die in de Vechtmonding plaatsvinden. Op woensdag 9 december is de haveningang van Muiden overdag gestremd. De prognose is dat de werkzaamheden begin week 51 afgerond zijn.

Omslagfoto: Steven Lek/CC BY-SA 4.0

Tags: , , , , Last modified: 8 december 2020
Sluiten