Nieuws

Clipper Stad Amsterdam wordt klaargemaakt voor wereldreis van 2 jaar

12:30

Vanaf 1 november 2019 wordt Clipper Stad Amsterdam flink onder handen genomen. De refit die bij Damen Shipyards in Den Helder plaatsvindt, duurt maar liefst vijf maanden. Het historische zeilschip wordt in deze periode klaargemaakt voor de SDG World Tour, een wereldreis langs zeventien Sustainable Development Goals van de United Nations.

Voordat de klipper koers zet richting New York voor de nieuwe missie, ondergaat ze een grootscheepste refit bij Damen Shipyards in Den Helder. De relatie tussen de Clipper Stad Amsterdam en Damen dateert al van lang terug. Van 1995 tot 2000 is hier ook al aan het schip gebouwd. Het schip is 76 meter lang en beschikt over 31 zeilen met een totale oppervlakte van 2200 vierkante meter. De klipper heeft een authentiek dwars tuig, een scherpe clipper boeg en vaart normaal gesproken als passagiersschip onder Nederlandse vlag.

Bekijk hieronder een video van Clipper Stad Amsterdam:

Over de flinke opknapbeurt

In de maanden dat het schip in Den Helder ligt wordt er onder andere aan de energievoorziening aan boord gewerkt. De twee oude generatoren worden vervangen voor kleinere sets die beter toegesneden zijn op het verbruik. Daarnaast krijgt de hoofdmotor aandacht tijdens de onderhoudsperiode. Deze wordt namelijk vervangen door een nieuwe Caterpillar C32, die wordt voorzien van een uitlaatgasbehandelingsinstallatie om het rendement en verbruik te optimaliseren en minder uitstoot te geven.

De klipper krijgt een nieuwe vuilwaterbehandelingsinstallatie waarmee voldaan wordt aan toekomstige IMO* eisen. Naast het volledig overhalen van de tuigage, het werk aan dek en de techniek in de machinekamer krijgt de Clipper Stad Amsterdam een nieuwe kombuis. Met deze optimalisatieslag wordt op diverse vlakken de kwaliteit verbeterd en aan toekomstige milieueisen voldaan. Ook zal het schip in zijn geheel opnieuw worden geschilderd.

(c) Pixabay

SDG World Tour

Op 16 augustus 2020, de laatste dag van SAIL Amsterdam, vertrekt zij richting New York en 22 september 2022 eindigt ze haar reis daar eveneens. De groene prestaties van het schip onder zeil maken de klipper tot een goede ambassadeur voor de SDG World Tour. De SDG World Tour doet zeventien locaties aan in twee jaar tijd. Op deze locaties worden zeventien SDG-initiatieven van de United Nations in de spotlight gezet en de best practices rondom deze doelen worden gedeeld. Clipper Stad Amsterdam dient tijdens de reis als een soort academie; een platform waar kennisuitwisseling en dialogen tussen mensen van verschillende achtergronden zullen plaatsvinden.

Omslagfoto: Żeglarz/Wikimedia Commons/CC-BY SA

 

Tags: , , , , Last modified: 8 oktober 2019
Sluiten