Actueel

Omgeslagen boot van zeilpaar wordt later op het strand leeggeroofd

09:00

Stefan van Tienhoven en Imke de Haan uit Capelle aan den IJssel vertrokken woensdag 7 oktober met hun nieuwe boot Puur vanuit Den Helder om koers te zetten richting IJmuiden. Een paar weken eerder heeft het stel de boot gekocht nabij Kampen. In etappes zouden ze Puur terugvaren naar haar nieuwe thuishaven in Numansdorp. Op de Noordzee voor Petten ging het mis, want door een enorme golf slaan ze plat. De pech is nog niet voorbij, want later wordt de gestrande boot op het strand vakkundig leeggehaald door dieven.

We spraken Stefan en Imke

Hoe waren de condities die dag?
“Er stond die dag zo’n 25 knopen wind. We waren expres de dag ervoor niet vertrokken, omdat de omstandigheden toen slecht leken met wind uit het zuiden. We vertrokken de volgende dag met westerwind met een derde rif en puntje fok uit Den Helder. We zijn dus totaal niet overschat of onvoorbereid op pad gegaan. Koersend richting IJmuiden hadden we golven uit zuidelijke richting en ebstroom mee. We liepen met 2,5 / 3 knopen lekker. We twijfelde zelfs of we er een rif uit moesten halen, voor iets meer snelheid. We stuurden rond de punt van Den-Helder zuidwaarts, maar niet te dicht bij de kant langs want we wisten dat ze ter hoogte van Petten zand aan het opspuiten zijn. We voeren zo’n kilometer uit de kust, met op de dieptemeter stabiel op tien / twaalf meter. Golven braken door ondiepte een goed eind van ons vandaan, dus niks aan de hand dachten we…”

Kunnen jullie verklaren waarom jullie zijn gestrand?
“We hebben geen ondiepte gemerkt en geen verandering aan de zee / golven gezien, toen er opeens van rechts een ontzettend hoge golf aan kwam zetten. We zijn (golf)surfers, en kunnen golven zo ongeveer lezen. Door berekeningen naderhand moet dit een golf van ongeveer vijf meter zijn geweest, die ons in één klap plat heeft geslagen. Onverwachts en onbegrijpelijk. Ik (Stefan) raakte in het water, en Imke probeerde bij me in de buurt te blijven varen. Dit bleek al snel onveilig te zijn, dus heeft ze koers gezet naar het strand om daarmee de markeren waar ik het water in ben geraakt. Imke handelde onwijs snel, waardoor hulpdiensten snel ter plekke waren. Ik (Stefan) heb niet langer dan een half uur in het water gelegen. Een oplettende surfer kwam me ook nog te hulp.”

Hoe gaat het nu met jullie?
“De volgende dag kwamen we bij een leeggeroofde boot terug. Een akelig gezicht. De KNRM heeft ons tijdens en na de stranding zo ontzettend goed geholpen. Met je boot stranden is één, maar dat je boot vervolgens nog eens leeg wordt gehaald is natuurlijk een behoorlijk bittere pil. Op vrijdag is de boot zeer professioneel geborgen. De KNRM weet ook van nazorg, en informeert regelmatig hoe het met ons gaat. Ook de onbekende surfer hebben we nog op kunnen sporen. Rick is zijn naam en we zijn blij dat we hem nog persoonlijk hebben kunnen bedanken. We zijn vooral ontzettend blij dat we dit beide nog na kunnen vertellen. Nu bijkomen en zorgen dat we weer snel het water op kunnen gaan.”

Bekijk in het onderstaande Facebookbericht foto’s van de berging:

https://www.facebook.com/KustnieuwsNL/posts/3253258544800364

Rond de wereld zeilen

Het stel is blij dat ze het ongeluk hebben overleefd. Toch krijgen ze nog een tegenslag te verwerken. Hoogstwaarschijnlijk is in de nacht van woensdag op donderdag de boot leeggeroofd. Onder andere fenders, accu’s, het anker, een reddingsvest, het kompas en katrollen werden meegenomen. Toch gaan de twee niet bij de pakken neerzitten. Ze kochten steeds een boot om op te knappen, waarna ze weer een iets grotere boot konden aanschaffen. Hun plan is namelijk om ooit eens rond de wereld te zeilen. En ondanks de ellende van de afgelopen dagen hebben ze nog steeds hetzelfde doel voor ogen.

Wie meer weet over de inbraak, wordt verzocht contact op te nemen met Politie Schagen via 0900 – 88 44 of meld de Misdaad Anoniem 0800 – 70 00.

Update 12-10-2020: op Zeilersforum.nl is naar aanleiding van het ongeluk en de diefstal een inzamelingsactie opgestart voor de eigenaren van Waarschip Puur. In een paar dagen tijd is al meer dan 1000 euro gedoneerd. Ook werd door diverse zeilers vervanging aangeboden voor de verdwenen uitrusting.

Omslagfoto: Reddingsbrigade Schoorl

Tags: , , , , , , , , Last modified: 21 oktober 2020
Sluiten