Internationale wedstrijden, Nieuws, Wedstrijden

Blog Erik van Vuuren – 1. Testen

14:38

Voor het WK-Offshore liet Erik van Vuuren in Nederland een nieuw Waarschip bouwen. Met duurzame technieken en materialen kwam de W36-Hubo tot stand. Erik vertelt over de aanloop naar het WK.

Degene die bij de gezellige W36 Hubo teampresentatie aanwezig waren, zagen een captain die erg blij is met het team om zich heen en de partners die ons WK project mogelijk maken! Maar wat is er de laatste tijd zoal gebeurd?Hoogste tijd voor een update!

Testen

Na een koude overtocht tijdens de Russische beer is onze gele pracht vanuit Delfzijl in Scheveningen gearriveerd. Wethouder Bouwewijn Revis heeft in een klap de fles champagne op de boeg kapot  geslagen en hadden we een mooi feestje. Daarna zijn we volop aan de slag gegaan om het schip, de zeilen en mast, elektronica en software te testen, te verfijnen en de details te verbeteren waarmee we uiteindelijk het verschil hopen te maken. Alles staat in relatie met elkaar: de vorm van de zeilen en buiging van de carbon mast moeten we in perfecte harmonie met elkaar brengen, wat bij windkracht 3 goed werkt, kan bij windkracht 4 tot mindere resultaten leiden. Om alles goed te kunnen meten vraagt dit om goede apparatuur en software, die op hun beurt vragen om slimme mensen die de verkregen data kunnen vertalen naar lessen voor het zeilteam en verdere verbeteringen voor de boot. Een erg interessante, maar ook pittige en tijdrovende klus.

Complexe tijden

Het mooie en complexe aan zeilen is dat geen moment hetzelfde is. De richting en de kracht van de wind, de golfhoogte en de frequentie waarmee deze golven tegen de W36 Hubo spatten veranderen continu. Het vraagt een heel ervaren team om in de korte periode tot de WK alle omstandigheden te evalueren, wat we zien te vertalen naar standjes en settings en deze vast te leggen. De voorbije weken kenmerkten zich weinig wind. Ook tijdens de keren dat we konden trainen en testen met voldoende voorspelde wind, viel deze steeds weg zodra we de pieren van Scheveningen achter ons lieten. Neemt niet weg dat we toch veel kennis hebben opgedaan. De ontwikkelingen verlopen zoals we die graag zien: zeil-uren vol progressie en mogelijkheden om steeds weer iets sneller te varen.

 De eerste races

Afgelopen weekend hebben we tijdens de Van Uden Reco Regatta de eerste officiële races gezeild. Op het Haringvliet konden wij ons meten met de beste schepen in de Nederlandse competitie. In een vloot van 19 schepen werden we in totaal weliswaar zesde, toch sloten wij het weekend positief af! Tijdens de meeste races waren de weersomstandigheden voor landrotten prachtig: zon en weinig wind. Dat laatste is iets wat zeilers niet graag zien, die willen lekker kunnen spelen met de wind. Toch leverde de races met weinig wind ons waardevolle informatie voor de zeilen die nog speciaal voor deze omstandigheden gemaakt moeten worden. Met weinig wind moet een zeil uiteraard zo groot mogelijk zijn maar tevens de vorm is cruciaal. Vergelijk het met een vliegtuigvleugel. Als deze net niet de juiste vorm heeft, zal het vliegtuig slecht vliegen en heel moeizaam opstijgen. Voor zeilen geldt hetzelfde, als de vorm niet optimaal is, zal het schip langzamer en slecht aan de wind varen. De analyses en keuzes richting het juiste zeil is tijdrovend, maar erg mooi traject waarbij veel overleg tussen team en zeildesigners plaatsvindt.

Missie geslaagd

Terug naar de races van afgelopen weekend… Omdat we voor weinig wind nog niet het optimale zeil (lees pk’s) hadden, moesten we extra ons best doen om bij te blijven. Door iedere seconde te blijven tunen, te concentreren en hard te werken om snelheid te houden. Dit mede om ons niet gek te laten maken door boten die wel al over de juiste zeilen beschikten.  Dus om te leren bij te blijven bij boten met meer PK’s en tegelijkertijd veel informatie te verzamelen voor het ontwerpen van onze ’extra PK’ zeilen. Zij we in deze missie geslaagd? Zeker weten! Juist dankzij de weinige wind tijdens het evenement.

Focus

En dan vergeten we bijna te vertellen dat toen in de laatste race de wind iets aantrok, en wij dus wel met het juiste zeil konden zeilen, ons gele racewapen tot zijn recht kwam. Als een wervelwind ging  de W36 Hubo over de racebaan. Als eerste over finishlijn! En binnen het zeilteam liep het erg lekker. Iedereen stond klaar voor elkaar klaar. Met enorm veel focus hebben we de wedstrijden voorbereid en gezeild. Geen onvertogen woorden, geen frustratie, ook niet als het nog niet lekker liep. Er was focus, verstand van zaken en passie om het beste uit elkaar te halen: schitterend!Ondertussen schieten de dagen voorbij waarin we binnen het team en met ontwerper en de zeildesigner overleggen welke nieuwe zeilen we kiezen en hoe we het schip verder optimaliseren.

Teamwork

Jullie lezen het vast al een beetje, we spreken over onze boot en over ons! Resultaten komen er als wij het samen doen. Dit geldt niet alleen voor in het zeilteam, maar juist ook met onze partners, sponsoren, familie, vrienden en fans. Jullie  zijn allemaal belangrijk en onmisbaar in dit bijzondere project en samen werken we naar het succes toe.

En nu door…

Nu is het hard doorwerken richting de eerste lange zeilraces op de Noordzee. De W36 Hubo staat weer even in de pitch. Daar wordt het onderwaterschip verder geoptimaliseerd en werken we verder aan het afwerken van de lijst met 1001 details.  Op 8 mei starten wij voor Scheveningen de Vuurschepen Race, een ‘sprint’race met een lengte van circa 110 zeemijl en die ons over de Noordzee naar Harwich voert. Afhankelijk van de wind duurt deze ongeveer 20 uur zijn. Nadat we in Engeland een dagje op adem zijn gekomen, starten we in de 220 zeemijl lange North Sea Race. Deze duurt ongeveer twee dagen en finisht in Scheveningen. Plezierreisje? Niet echt. Dit soort races kennen nauwelijks of geen slaap. Door het team wordt geconcentreerd elke minuut van de race gestreden.  Continu zo hard mogelijk zeilen en door goede navigatie en strategie ook de slimste route te varen. Samen met de vaak vele zeilwisselingen en manoeuvres is het druk en wordt dus echt bikkelen. Het vraagt om veel inzet, maar ook een goede verdeling van energie.

We hebben er zin in, op naar mooie resultaten!

Groet,

Erik van Vuuren
Teamcaptain W36 Hubo

Tags: , , Last modified: 22 mei 2018
Sluiten