Hoofdcategorie aan boord

Huisdieren aan boord

10:24

Huisdieren worden vaak gezien als onderdeel van het gezin en we zien ze daarom regelmatig  aan boord van een schip. Waar moet u rekening mee houden als u uw huisdier mee aan boord neemt? Zeilen vroeg het aan diergeneeskundige Peter Klaver, voormalig dierenarts van Artis.

Voorbereiding

Misty op de Regulus

Een goede voorbereiding is het halve werk. Niet ieder mens voelt zich prettig op een schip, voor dieren geldt hetzelfde. ‘Het is aan te raden eerst met licht weer te gaan varen en niet meteen met windkracht 7 het water op te gaan,’ zegt Klaver. Het dier zal moeten wennen aan de deining die de golven veroorzaken, anders is er meer kans op zeeziekte.

Het is verstandig om honden aan te lijnen en een speciaal reddingsvest aan te trekken tijdens het varen. Het reddingsvest draagt bij aan de zichtbaarheid en biedt tegelijkertijd een goed handvat om het dier uit het water te vissen. ‘De lijn van de hond mag niet te lang zijn, dit voorkomt overboord slaan. Met een korte lijn raakt de hond ook minder snel verstrikt. Datzelfde geldt voor de dikte van de lijn, een dunne lijn wikkelt zich makkelijker om de nek van het dier.’ Aldus Klaver. ‘Bij sluizen, bruggen en tijdens het aanleggen ook oog voor het dier houden, dit zijn vaak momenten dat men even niet op het dier let waardoor het mis kan gaan’.

Ziekte aan boord

Zeeziekte bij dieren is vergelijkbaar met zeeziekte bij mensen, symptomen zijn misselijkheid, schokken van de ogen en duizeligheid. U kunt bij uw dierenarts antibraakmiddel voor dieren verkrijgen, dit kan overigens ook helpen tegen stress die een dier kan ervaren tijdens het varen.

Honden kunnen de Ziekte van Weil oplopen door het drinken van vervuild water. De bacterie Leptospira interrogans veroorzaakt de ziekte en komt voornamelijk voor in rattenurine. De ziekte komt dan ook vooral voor in de kleinere wateren waar ook ratten leven. De spirochete bacterie kan binnendringen via de slijmvliezen en wonden. De ook wel rattenziekte genoemde infectieziekte kunt u behandelen met antibiotica die bij de dierenarts te verkrijgen is.

Net als bij mensen kunnen dieren ook ernstig ziek worden van blauwalg. Drinken van besmet water en het drooglikken van een besmette vacht  zijn vaak oorzaak van de infectie. De bacterie komt voor in warm water boven de 20 graden Celsius en kan onder andere zwellingen, irritatie van slijmvliezen en huidirritatie veroorzaken. Raadpleeg in geval van besmetting of bij het signaleren van symptomen zo spoedig mogelijk uw dierenarts.

Hond aan boordAngst

Dieren moeten vaak wennen aan hun omgeving, zo ook aan boord. De meeste dieren vinden het daarom fijn om een vaste plek aan boord te hebben waar zij zich veilig voelen. Dit kan een bench, een mandje voor een kat of gewoon een prettige plek aan boord zijn.

Wet- en regelgeving in het buitenland

Wanneer u uw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland krijgt u te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Elk land heeft zijn eigen wet- en regelgeving waar u rekening mee dient te houden. De Europese Unie heeft voor honden, katten en fretten algemene regels opgesteld voor het vervoer binnen Europa. Zo is het binnen Europa voor het reizende dier verplicht een Europees dierenpaspoort te hebben. Het dier dient geïdentificeerd te zijn door middel van een chip en moet ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen rabiës.

Ondanks de basisafspraken van de Europese Unie kunnen er per Europees land nog bijkomende wetten en regels van toepassing zijn. Voor overige dieren zoals knaagdieren, vogels en reptielen is geen algemene Europese wet- en regelgeving. Voor de juiste informatie over wet- en regelgeving van het land van bestemming adviseren wij u om contact op te nemen met de desbetreffende ambassade. Let op, de Europese wet- en regelgeving geldt ook bij terugkomst in Nederland.

Landen buiten Europa hebben hun eigen eisen voor de invoer van dieren. In de meeste landen is het voor huisdieren verplicht om een dierenpaspoort te hebben en een bloedonderzoek naar rabiës te verrichten. Als u terugkeert naar Nederland is de Nederlandse wet- en regelgeving weer van toepassing. Voor exacte wet- en regelgeving met betrekking tot invoer van dieren per land, kunt u contact opnemen met de ambassade van uw bestemming.

Tags: , Last modified: 21 mei 2021
Sluiten