Actueel, Nieuws, Wereldzeilen

Bark Europa trekt veel belangstelling

09:09

Zondag 24 juli voer het Haagse Tall Ship de bark EUROPA onder toezicht van honderden mensen de haven van Scheveningen binnen. De bemanning was erg onder de indruk van de ontvangst en blij met alle interesse vanuit Den Haag. De open dag dinsdag 26 juli was een groot succes, de stroom bezoekers hield de hele dag aan en vroegen de bemanning aan dek het hemd van het lijf over de zeilreizen die ze maakt. De EUROPA vertrok na de open dag meteen naar de werf in Zaandam voor onderhoud. Met onder andere een compleet nieuw bovendek, begint de oceaanzwerver in september aan haar volgende wereldreis.

Warm welkom bark EUROPA

Bark Europa Scheveningen

Foto: Jenny Audring

De afgelopen twee jaar zeilde de EUROPA onder andere in Noord- en Zuid-Europa, Kaapverdië, Brazilië, Argentinië en Chili, Antarctica, Zuid-Afrika en diverse verafgelegen eilanden zoals Tristan da Cunha, St Helena en Ascension Island.

Kapitein Harko, die het schip naar huis heeft gevaren is er blij met alle aandacht: “We voelen ons erg welkom in Den Haag, we hebben een fijne ligplek. Twee jaar geleden lagen we hier ook en was het heel rustig. Nu is het een mini feestje met de EUROPA in de hoofdrol, echt heel bijzonder. We proberen aan dek veel uitleg te geven en iedereen die aan boord komt kan vragen stellen aan de bemanning. De bezoekers zijn oprecht geïnteresseerd in wat we doen, hoe alles werkt aan boord en waar we allemaal zijn geweest. Maar ook in de reizen die we in de toekomst nog gaan maken.”

Wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens Karsten Klein: “We zijn ontzettend trots op ‘ons’ schip. We zouden willen dat een prachtig schip als de Bark Europa vaker in haar thuishaven Scheveningen komt. Maar we genieten vanuit Den Haag ook van de prachtige locaties die door de Bark Europa bezocht worden”

Karsten Klein verwachtte dat veel inwoners een kijk zouden komen nemen vanwege de aantrekkingskracht die grote schepen hebben op inwoners en bezoekers van de stad. Niks was minder waar. Een kwartier voor aanvang van de open dag stond er al een rij voor de loopplank en de stroom bezoekers bleef de hele dag aan.

Voor iedereen

Bark Europa

Foto: Maurice Haak

De EUROPA zeilt sinds 1994 over alle wereldzeeën en heeft een reputatie opgebouwd als schip waarmee echt gezeild wordt. Een professionele bemanning van 14 vaste bemanning en maximaal 48 betalende gastbemanningsleden van alle leeftijden en nationaliteiten varen het schip. Iedereen die gezond is kan een actieve zeilvakantie aan boord van de EUROPA boeken. De opbrengsten van de reizen gaan allemaal regelrecht naar het in de vaart houden van het schip, waar ook het onderhoud een groot deel van uitmaakt.

Naar de werf in Zaandam

De Europa is nu onderweg naar de werf in Zaandam voor onderhoud. in vijf weken tijd krijgt het schip onder andere aan een compleet nieuw dek. Daarnaast wordt er elke onderhoudsperiode veel werk verricht om de 105 jaar oude romp in goede staat te houden. Na de werfperiode in Zaandam begint de oceaanzwerver aan haar volgende wereldreis. De route en de te boeken reizen zijn te vinden op www.barkeuropa.com.

Tags: , , , Last modified: 27 juli 2016
Sluiten