Nieuws

AZAB: Volg Mark Slats & Susie Goodall aan boord van de Ohpen Maverick

16:50

Mark Slats en Susie Goodall hebben op zaterdag 1 juni de zeilen gehesen van Ohpen Maverick om aan de MailASail AZAB te beginnen. De AZAB, de Azores and Back race, is een wedstrijd van circa 2400 mijl. De wedstrijd start in Falmouth, waarna de vloot naar de haven van Ponta Delgada op het eiland São Miguel in de Azoren vaart. De meeste deelnemers doen zo’n zeven tot tien dagen over de afstand. 44 boten verschenen aan de startlijn om aan de AZAB te beginnen. Voor ze de terugreis aanvaarden, hebben de zeilers een paar dagen de tijd om van de stad te genieten. De race terug naar Falmouth begint op dinsdag 18 juni rond 13:50 uur lokale tijd.

(c) MailASail AZAB

Single- óf doublehanded

In 1975 werd de race voor de eerste keer gezeild. De AZAB wordt eens in de vier jaar georganiseerd, dus inmiddels is de twaalfde editie van start gegaan. De deelnemers kunnen kiezen of zij de race single- of doublehanded willen varen. De vloot is onderverdeeld in vier monohull-klassen, afhankelijk van de handicap.

Daarnaast zal de race bijdragen aan waardevolle dataverzameling rondom oceaanvervuiling. Flora Rendell, de Plastics Scientist, heeft twee boten geselecteerd die onderweg watermonsters zullen nemen. Ook aan de andere deelnemers is gevraagd of zij plasticvervuiling die zij onderweg tegenkomen, willen melden.

(c) Tapio Lehtinen/PPL/GGR

Slats & Goodall

Golden Globe Race-zeilers Mark Slats en Susie Goodall zijn momenteel op Slats’ boot onderweg naar Ponta Delgada. Dat zij mee zouden doen aan de wedstrijd was tot het laatst nog onzeker, want vanwege plotseling schade aan Ohpen Maverick moest de boot last-minute nog worden gerepareerd. De organisatie omschrijft de twee als ‘sterzeilers’ en dat is niet voor niets.

Slats voltooide eind januari dit jaar de prestigieuze race rond de wereld. Hij finishte als tweede  in Les Sables-d’Olonne. Susie Goodall moest wegens een zeer heftige storm eerder de race verlaten. Op 5 december werd de organisatie van de Golden Globe Race op de hoogte gebracht dat Susie Goodall Racing haar EPIRB had geactiveerd. Ze verloor haar mast bij een rol met haar Rustler 36 DHL Starlight. Twee dagen later, op 7 december, is zij door de bemanning van het vrachtschip Tian Fu van haar gehavende boot afgehaald.

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Tracker

Wil je weten hoe Slats & Goodall het de komende tijd ervanaf brengen? Klik hier om het duo (en alle andere deelnemers) op de voet te volgen.

Bekijk hier de live-video’s van de start van de offshore race terug:

Omslagfoto: Mylor Yacht Harbour

Tags: , , , , , , , , Last modified: 3 juni 2019
Sluiten