Nieuws, Zeilen nieuws

Annemieke Bes breekt kaak bij zeilcrash

18:00

Annemieke Bes heeft tijdens een trainingsstage in Palma haar kaak gebroken. De zilveren medaille winnares tijdens de Olympische Spelen in China is met haar partner Jaap Zielhuis terug naar Nederland gevlogen, waar ze inmiddels is geopereerd.

Annemieke was in Palma aan het varen met de nieuwe olympische klasse, de 49erFX toen de boot over de kop ging. De zeilster werd gelanceerd tegen een stag en de mast. Vervolgens kreeg ze ook nog haar stuurvrouw Nina tegen zich aan. Door deze ongelukkige actie brak ze haar onderkaak. Het ongeval vond eergisteren plaats. Na onderzoek in een plaatselijk ziekenhuis is Annemieke op het vliegtuig naar Nederland gestapt.

Volgens Jacco Koops vragen de FX maar ook de nieuwe Nacra 17 specifieke zeilvaardigheden. “We zijn met zijn allen op dit moment die boten aan het ontdekken. Dan gebeuren er af en toe dingen, die je niet helemaal in de hand hebt. Met uitzondering van Annemieke Bekkering hebben onze zeilsters nog weinig ervaring met dit soort snelle en spectaculaire boten. Je ziet nu ook dat bij het leren varen we tegen dit soort incidenten aanlopen. De ene keer breekt iemand een nagel. Een andere keer is sprake van een harde val.”

Tijdens de crash waren de windomstandigheden niet eens zo sterk. Er stond acht knopen wind met wat golven. “Deze boten vragen heel veel agressie. Een andere vaarstijl dan wij gewend zijn.  We zijn bezig met een hele ontdekkingsreis. Dit ongeval is vervelend en dan vooral voor Annemieke.”

De zeilster moet haar kaken de komende tijd letterlijk op elkaar houden. De operatie is geslaagd.

Tags: Last modified: 10 oktober 2017
Sluiten