Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Dit moet je weten over de Rolex Sydney Hobart Yacht Race

09:28

Op tweede kerstdag, 26 december, is het weer zover: de Rolex Sydney Hobart Yacht Race gaat van start. Dit is een jaarlijkse zeilwedstrijd in Australië, van Sydney over de Tasmanzee naar Hobart op het eiland Tasmanië. De race is 73 jaar oud, kent in feite drie hoofdprijzen en dit jaar doen er meerdere Nederlandse zeilers aan de wedstrijd mee.

Op tweede kerstdag beginnen, als alle inschreven teams aan de startlijn verschijnen, 92 boten aan de zeilrace. Om 13.00 lokale tijd klinkt het startschot. Deelname staat open voor iedereen, hoewel veel deelnemers professionele zeilers zijn die varen op boten van sponsoren of privé-eigenaren. De afstand die de teams moeten afleggen, bedraagt 628 mijl en het moeilijkste element in de race is het passeren Straat Bass vanwege de sterke wind en de heftige zee.

(c) Rolex Sydney Hobart Yacht Race

De geschiedenis in het kort

Ooit is de wedstrijd begonnen als een vaartocht van de Australiër Peter Luke en een aantal vrienden. Een officier van de Britse marine die te gast was opperde om er een wedstrijd van te maken. Sindsdien is de Rolex Sydney Hobart Yacht Race– ook wel Sydney to Hobart genoemd – uitgegroeid tot één van de bekendste afstandraces voor zeilboten. De wedstrijd start traditioneel op tweede kerstdag (Boxing Day). Het aantal deelnemers varieert tussen de 50 en de 150 boten.

Ook al vindt de wedstrijd plaats in de Australische zomer, zuidelijke zeestormen maken de wedstrijd vaak uitdagend voor de bemanning. Elke editie is het daardoor gebruikelijk dat meerdere teams de handdoek in de ring gooien. Vorig jaar waren er 102 teams gestart en uiteindelijk 96 gefinisht. In 1994 was er een recordvloot van maar liefst 371 boten gestart! Exact 20 jaar terug, in 1998, waren de weercondities zo heftig dat een vijf boten zonken en zes mensen overleden. In dat jaar kwamen slechts 44 van de 115 gestarte boten over de finish.

(c) Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Treble!

De Rolex Sydney Hobart Yacht Race kent in principe drie hoofdprijzen. Een team kan winnen op handicap en is de officiële winnaar en ontvangt de Tattersall’s Cup. Daarnaast kan een team kan winnen op line honours (heeft als eerste de finish gepasseerd). Ook kan een team een prijs ontvangen voor het verbreken van het routerecord.

De ultieme prestatie is het behalen van alle drie de prijzen in één en dezelfde editie. Dit wordt ‘treble’ genoemd. Dit is slechts drie maal in de geschiedenis voorgekomen: door de boot Rani in 1945 en door Wild Oats XI in 2005 en 2012.

(c) Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Nederlanders in de race

Eind november werd het eerste volledig professionele vrouwenboot voor de Rolex Sydney Hobart Yacht Race in Australië aangekondigd. Eén van de crewleden is ‘s werelds beste zeilster Carolijn Brouwer (stuurvrouw). Samen met twaalf andere dames vormt zij team Ocean Respect Racing, Wild Oats X – 11th Hour Racing. Het team staat onder leiding van de Australische schipper Stacey Jackson. De 13-koppige bemanning van het Ocean Respect Racing team wil op de 66 footer Wild Oats X serieus meedingen naar de eindoverwinning.

Annemieke Bes hoort bij team Scallywag, Rosalin Kuiper en Bouwe Bekking varen mee op Infrotrack, Carlo Huisman is aan boord van Wild Oats XI, Dirk de Ridder hoort bij team Comanche, Wouter Verbraak bij Alive.

(c) Saeed Khan

Podiumwissel

Vorig jaar was er een opvallende gebeurtenis gedurende de race. Een dag na vertrek finishte als eerste de Australische boot Wild Oats XI in recordtijd. Een half uur later kwam LDV Comanche over de eindstreep. Wegens een bakboord-stuurboordsituatie aan het begin van de race besloot de jury dat Wild Oats XI de eerste plek moest afstaan aan de nummer twee. Wild Oats XI zette vorig jaar een niet-officieel recordtijd neer van 1 dag, 8 uur, 48 minuten en 50 seconden. LDV Comanche deed er 1 dag, 9 uur, 15 minuten en 24 seconden over, het nieuwe, officiële record.

Wij zijn benieuwd wat er dit jaar voor spannende gebeurtenissen tijdens de race geschieden. En natuurlijk hopen we dat de Nederlandse zeilers het er goed vanaf brengen in Australië! Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen binnen de Sydney to Hobart? Klik hier voor de tracker en ga via deze link naar de officiële website van de wedstrijd.

Omslagfoto: Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Tags: , , , , , , Last modified: 21 januari 2019
Sluiten