Actueel, Nieuws

Hugo Boss na bijna 10 jaar teruggevonden

14:20

De IMOCA 60 waarmee Alex Thomson in 2006 de Velux 5 Oceans Race zeilde is teruggevonden in Patagonië, Zuid-Amerika. Een defecte zwenkkiel zorgde ervoor dat de boot kapseisde en Thomson zijn boot in de solo race moest verlaten. Thomson werd gered door zijn directe concurrent Mike Golding.

Hugo BossDe kiel van de IMOCA 60 begaf het op de Zuidelijke Oceaan, zo’n 1000 mijl uit de kust van Kaapstad. Bijna tien jaar later is de boot op circa 13.000 mijl verder teruggevonden na omzwervingen over de oceaan. Tijdens een kayak-expeditie van de Chileen Christian Donoso in het onherbergzame Bernardo O’Higgins Nationaal Park werden de restanten van het wedstrijdjacht aangetroffen.

Stewart Hosford, operationeel directeur van Alex Thomson Racing had niet verwacht de boot ooit terug te zien. “Wat er nu gaat gebeuren weten we nog niet. De boot is in principe eigendom van de verzekering, maar natuurlijk zullen we ons best doen van dienst te kunnen zijn bij een eventuele berging.”

Redding

Thomsons boot verging in 2006 tijdens de Velux 5 Oceans, nadat het mechanisme voor de zwenkkiel defect raakte. “Ik lag in mijn kooi voor een powernap, toen ik ineens naar de andere kant van de boot werd geslingerd tijdens een broach. Ik snelde naar het dek om het grootzeil te vieren, maar er gebeurde niks. Toen probeerde ik de zwenkkiel, maar opnieuw gebeurde er niks. De boot lag toen moment op zijn kant, met de zalings in het water. Toen ben ik naar binnen gegaan om in de kiel te bekijken. Het gedeelte bij het aanhechtingspunt bij de blokken was afgebroken, waardoor de kiel vrij kon bewegen. Ik ben weer naar boven gegaan terwijl de boot nog steeds op zijn zij lag. Daar heb ik alle zeilen eraf gehaald en uiteindelijk kwam de boot weer recht te liggen.”

Thomson is overgestapt in zijn reddingsvlot. Mike Golding was inmiddels geruime afstand tegen de wind in teruggekeerd om Thomson op te pikken. Niet veel later raakten ze opnieuw in de problemen. De mast van Goldings boot Ecover brak op twee plekken. De twee solozeilers, die tot aan het ongeluk aan kop lagen in de wedstrijd, konden met gehalveerde tuigage toch veilig de wal bij Kaapstad bereiken. Aldaar besloot ook Golding uit de race te stappen.

Tags: , , , Last modified: 17 maart 2016
Sluiten