Nieuws

Zo ernstig is het gesteld met de drijvende vuilnisbelt (met video’s)

Beelden van de Great Pacific Garbage Patch

11:11

Dat wereldwijd de de wateren flink vervuild zijn wisten we al, maar dat er zoveel in ronddrijft… The Ocean Cleanup, een organisatie die zich hard maakt voor schonere wateren, heeft duizenden kilo’s plastic uit de oceaan gevist. Van het zien van de beelden van de Great Pacific Garbage Patch, of wel de drijvende vuilnisbelt, word je niet vrolijk.

Op 5 februari is er 3810 kilo aan plastic afval aan boord van System 002 gesleept. Bekijk hieronder hoe dat eruitziet.

Nog eens 6820 kilo afval uit de oceaan. De totale vangst van System 002 is tot nu toe 55.020 kg. Dat staat gelijk aan 1/1500e deel van de Great Pacific Garbage Patch.

Hier nog een paar beelden van de nieuwste extractie van System 002. Na 23 extracties keert het schip terug naar land voor een bemanningswissel.

Hoe nu verder?

Hiermee is de taak van The Ocean Cleanup niet ten einde. Ze sorteren het plastic namelijk ook nog in twee hoofdcategorieën: vezelplastic en harde plastics.
Vervolgens verpakken zij het plastic in zakken, wegen de buit, labelen met GPS-coördinaten en beveiligen het met verzegelde zegels. We volgen deze stappen beschreven in de DNV-norm voor oceaanplastic om de oorsprong van het plastic te traceren vanaf het moment dat het de oceaan verlaat.Als laatste wordt het plastic terug gebracht naar de wal voor recycling.

 

Ook in Vietnam is de organisatie druk. Daar vaart ‘René’ in de rondte om te voorkomen dat het afval de oceaan bereikt. Bij Can Tho is 7020 kilo vuil uit het water weggehaald. 

 

Omslagfoto: © The Ocean Cleanup

Last modified: 10 maart 2022
Sluiten