Nieuws, Zeilen nieuws

Acht uitvallers Vuurschepenrace

13:46

Vuurschepenrace 2012

Vuurschepenrace 2012Vanochtend, woensdag 16 mei 2012, pakte Baraka GP van schipper De Graaf in het Engelse Harwich de line honours van de Vuurschepenrace 2012, onderdeel van de Delta Lloyd North Sea Regatta. De Swan 42 passeerde om 10.02.47 uur de finishlijn, ruim elf minuten later dan Aquis Granus van schipper Robert Rohde (GER). Rohde trok zich later terug wegens het verkeerd ronden van een boei. Geheel volgens verwachting werd het een steenkoude en natte overtocht vanuit Scheveningen. Acht schepen haalden de overkant niet.

Vuurschepenrace 2012Vanochtend, woensdag 16 mei 2012, pakte Baraka GP van schipper De Graaf in het Engelse Harwich de line honours van de Vuurschepenrace 2012, onderdeel van de Delta Lloyd North Sea Regatta. De Swan 42 passeerde om 10.02.47 uur de finishlijn, ruim elf minuten later dan Aquis Granus van schipper Robert Rohde (GER). Rohde trok zich later terug wegens het verkeerd ronden van een boei. Geheel volgens verwachting werd het een steenkoude en natte overtocht vanuit Scheveningen. Acht jachten haalden de overkant niet.

“Het weerbericht was de aller slechtste versie die mogelijk was”, reageert De Graaf monter eenmaal afgemeerd in de Woolverstone Yacht Club. “Het is niet opgehouden met 30 knopen te waaien, met uitschieters tot 38 knopen. De helft van de bemanning was zeeziek, dus dit was een leuke zeetocht. Als je binnen bent, vergeet je de ontberingen.” Over zijn overtocht zegt De Graaf: “We hebben onze eigen race gevaren. ‘s Nachts hadden we de Xcentric Ripper en de Elke achter ons, maar die waren na een windhoos van ongeveer een half uur verdwenen.”

Protest
Volgens De Graaf zou de eerste finisher, Aquis Granus, de South Bawdsey-boei voor de Engelse kust verkeerd hebben gerond. “We gaan nog een protest indienen”, aldus De Graaf. De Duitse schipper Rohde reageert: “Nadat ze ons dit vertelden, hebben we alles nagekeken. We hebben ook de gevaren route op het scherm. Daaruit blijkt niet dat we iets verkeerd hebben gedaan, dus ik denk dat we goed zitten. Maar ik ben ook maar een mens, dus ik kan het toch fout hebben.” Uiteindelijk bleek hij inderdaad de boei op een paar meter verkeerd te zijn gepasseerd en trekt hij zich sportief terug.

De bemanning van Aquis Granus, voormalige Tonnerre de Breskens Lutra 52, bestaat uit leden van de Akademischer Seglerverein uit Aachen. Rohde: ‘Aangezien we niet veel offshore ervaring aan boord hadden, hebben we conservatief gezeild. Dat betekent dat we vroeg een rif legden en die er soms wat te laat uithaalden. Maar deze race ging op de survival mode en dat is iets waar studenten goed in zijn. Het was zwaar en ontzettend koud. Jammer van die boei, maar ik ben toch trots op mijn team.”

Uitvallers
In totaal trokken acht teams om diverse redenen zich terug uit de Vuurschepenrace: Exxellence vanwege een zieke aan boord,  Sea-Beryl, reden nog onbekend, Shiva, met zeilschade, L’Esprit du Morbihan, behoud van nieuw grootzeil, TU Delft, gescheurd grootzeil, Gouden Ruiter, lekkage, Lucifer, te zwaar en De Ondeugd, gescheurd grootzeil.

Foto’s Cees van Dijk

 

Bron: www.nsr.nl

Tags: , Last modified: 16 mei 2012
Sluiten