Nieuws

Acht heren en één dame voor Team AkzoNobel

12:49

Simeon Tienpont en Annemieke Bes

De bemanning van de Nederlandse Volvo Ocean Race-campagne van AkzoNobel is bekendgemaakt. Olympisch medaillewinnares Annemieke Bes is als enige dame geselecteerd voor het team en vormt samen met reservebemanningslid Eduard van Lierde de Nederlandse afvaardiging – naast schipper Simeon Tienpont.

Vier van de bemanningsleden, de Nieuw-Zeelander Brad Jackson, de Spanjaard Roberto (Chuny) Bermudez, de Braziliaanse Joca Signori en de Britse Jules Salter hebben de Volvo Ocean Race opgeteld al zes keer gewonnen. De Australiër Luke Molloy, de Deense Nicolai Sehested en de Nieuw-Zeelander Brad Farrand vormen de overige leden van het kernteam.

Reservebemanningsleden zijn de Australiër Bryce Ruthenberg en de Nederlander Eduard (Ed) van Lierde. “Het team combineert volwassenheid en ervaring met jeugd en kracht,” zegt schipper Simeon Tienpont. “We hebben gezamenlijk 24 Volvo Ocean Races en vijf olympische campagnes geracet en onze twee zeilers onder de 30 jaar, Brad en Nicolai, zijn uitermate getalenteerd en succesvol.”

Simeon Tienpont en Annemieke Bes

Annemieke Bes

Annemieke Bes realiseert nu een lang gekoesterd doel. “Ik wil op het hoogste niveau in deze sport actief zijn,” zegt Bes over haar Volvo Ocean Race-debuut. “Naast de Olympische Spelen is de Volvo Ocean Race één van de hoogtepunten in het wedstrijdzeilen. Dag in, dag uit volop racen is enorm uitdagend. Dat maakt het gaaf en ik heb er erg veel zin in.”

Combineren

Per etappe mag Tienpont een andere bemanning samenstellen. Hij mag maximaal zeven heren en twee dames tegelijk meenemen aan boord. De aard van de etappe zal bepalen wie er meegaan; met korte etappes is tactiek erg belangrijk, terwijl bij de langere etappes de fysiek van de bemanningsleden een belangrijk aspect vormt.

 

 

De bemanning

De Nieuw-Zeelander Brad Jackson (49) zal zijn zevende Volvo Ocean Race racen. Hij won de race driemaal en is nog nooit lager dan de vierde plaats gefinisht. In de vorige editie was Jackson trainer en coach van het Zweedse Team SCA.

Roberto Bermudez (47) is een van de meest succesvolle oceaanzeilers van Spanje. Hij vertegenwoordigde Spanje op de Olympische Spelen van 2004 en heeft zes keer eerder deelgenomen aan Volvo Ocean Race, onder andere als onderdeel van de winnaar van editie 2014-15 met Abu Dhabi Ocean Racing.

Joca Signori (39) is meervoudig Zuid-Amerikaans kampioen en kwam voor Brazilië uit op de Olympische Spelen van 2004. Hij begint nu voor de vierde keer aan de Volvo Ocean Race. Hij won de editie van 2008-09 met Ericsson Racing en in de vorige race werkte hij samen met Jackson als coach bij Team SCA.

De Britse zeiler Jules Salter (48) is de navigator. Ook hij zeilt nu zijn vierde Volvo Ocean Race. In 2008-09 maakt hij, samen met Jackson en Signorini, deel uit van het winnende team van Ericsson Racing.

Luke Molloy (37) uit Australië is een allrounder in de zeilsport en een goede bekende van schipper Simeon Tienpont, met wie hij aan boord zat van Team ABN AMRO 2 tijdens de Volvo Ocean Race van 2005-06.

De Deen Nicolai Sehested (27) is vooral bekend als schipper in de World Match Racing Tour. Zijn eerste Volvo Ocean Race zeilde hij in 2014-15 als teamlid van Vestas Wind. Hij zeilde toen een aantal etappes met Tienpont.

Annemieke Bes (39) vertegenwoordigde Nederland drie keer op de Olympische Spelen. Ze won een zilveren medaille in Peking in 2008 in Yngling-klasse. Na de Olympische Spelen van 2012 heeft ze zich op het zeezeilen gericht.

De Nieuw-Zeelander Brad Farrand (28) heeft zijn professionele wedstrijdervaring voornamelijk opgedaan in de extreme wedstrijdcatamarans van de Extreme Sailing Series en de World Match Racing Tour. Farrand vormt samen met Sehested de jonge garde aan boord en zal de rol van voordekker op zich nemen.

Bryce Ruthenberg (37) was twee keer van de partij bij de eindzege in de America’s Cup met het Oracle Team USA. Ook nam hij negen keer deel aan de Sydney-Hobart race.

Voor Eduard van Lierde (41) is dit zijn derde Volvo Ocean Race-campagne. In de edities van 2005-06 en 2008-09 zeilde hij de race met Team Delta Lloyd.

Simeon Tienpont (35) heeft al twee keer meegedaan aan de Volvo Ocean Race. In 2008-09 als deel van de ABN AMRO 2-bemanning en in de vorige editie met Team Vestas Wind. Met Team AkzoNobel voert hij voor het eerst zijn eigen team in de Volvo Ocean Race aan.

Startschot

Op 22 oktober klinkt in het Spaanse Alicante het startschot van de komende Volvo Ocean Race en beginnen de teams aan de 45.000 mijl rond de wereld. Gedurende acht maanden worden de havens aangedaan van Lissabon (Portugal), Kaapstad (Zuid-Afrika), Melbourne (Australië), Hong Kong (China), Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Verenigd Koninkrijk), en Göteborg (Zweden). De finish vindt plaats in juni 2018 in Den Haag.

Foto’s: Thierry Martinez

Tags: , , Last modified: 22 mei 2017
Sluiten