Nieuws

5 tips om muggenbeten te voorkomen

12:30

De tijd van de (steek)muggen komt er weer aan. Zodra de temperatuur stijgt, komen ze tevoorschijn en zeker op en rondom het water zijn deze vliegende insecten goed vertegenwoordigd. Om je te behoeden tegen de jeuk die muggenbulten veroorzaakt, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet.

Als het warme weer lang blijft aanhouden, hebben de steekmuggen alle de tijd om eitjes te leggen. Soms wel vijf, zes of zeven keer per seizoen. De vruchtbare vrouwtjesmuggen hebben bloedhonger. Bloedhonger betekent zoemen en steken met als resultaat die akelige rode, jeukende bultjes. De vrouwelijke steekmuggen zijn de insecten die ons als het ware ‘bijten’. Zij zuigen het bloed namelijk met de monddelen uit ons lichaam. De muggen zijn veelal ‘s nachts actief. Vandaar ook dat ze zoemen, zodat ze elkaar in het donker makkelijker kunnen lokaliseren.

(c) Wikimedia Commons, James Gathany

Tips om (steek)muggen te weren

(Steek)muggen bevinden zich vaak in waterrijke gebieden en dat is nou nét waar wij ook vaak zitten. Naast middelen als horren, Deet en citronella kaarsjes zijn er nog een aantal andere oplossingen die muggenbeten voorkomen. Hieronder lees je vijf tips.

Tea Tree Oil
Tea Tree Oil wordt steeds vaker gebruikt als product voor op de huid. De olie heeft van nature een ontsmettende en antibacteriële werking. Het middel zou ook muggen (en ander ongedierte) bij je weg moeten houden, want zij hebben een hekel aan de geur. Als je je lichaam met Tea Tree Oil insmeert, blijven de stekende insecten op afstand. Je kunt ook een paar druppeltjes olie op je kussensloop doen. Hetzelfde geldt voor lavendelolie. Beide producten zijn bij drogisterijen, als het Kruidvat, voor een klein prijsje te koop.

(c) Ethal Aardvark/CC BY-SA 3.0

Kruidnagel
Plaats een bakje met kruidnagels erin naast je bed. Ook de geur van deze specerij staat de mug niet aan en zal hierdoor uit de buurt blijven. Wat je ook kunt doen is stukjes kruidnagel is een opengesneden citroen prikken.

(c) Pixabay

Ui
Snijd een ui door de de midden en leg de ene helft neer in het slaapvertrek. Daarnaast kun je de halve ui ook gebruiken om mee over de bult heen te wrijven, als je bent gestoken. (Dit werkt ook goed bij een wespen- of bijensteken.) En weet je dat de binnenkant van een bananenschil en tandpasta ook de jeuk van een muggenbult tegengaan?

(c) Pixabay

Eucalyptus
Uit onderzoek blijkt dat Eucalyptus-olie muggen maar liefst zes uur op afstand houdt. Voor deze sterkte geur hebben de muggen ook afkeer. Je kunt ook met een blaadje munt over je huid wrijven. De rest van de blaadjes kun je toevoegen aan een lekker zomerdrankje.

B-vitamines
B-vitamines werken goed als anti-muggenmiddel. De geur van deze vitamines maskeren voor muggen ‘lekkere luchtje’ van zweet. Hierdoor word je minder aantrekkelijk voor ze. In sommige B-vitamines zit namelijk zwavel, dat de lichaamsgeur zou veranderen. Eet dus voedsel dat rijk is aan B-vitamines, zoals zuivel, groente/fruit en graanproducten, of neem een Vitamine-B tablet in.

Extra: bier!
Op internet staat dat mensen die drie glazen bier achter de kiezen hebben, niet meer worden lastiggevallen door de steekmuggen. Of dat zo is, gaan we dit weekend testen.

Wat zijn jouw tips om muggenbulten te voorkomen?

Muggenrader

Op de Muggenradar toont Buienradar een kaart met een verwachting van de muggenactiviteit voor vijf dagen. De verwachting varieert van 1 (geen muggenactiviteit), tot en met 10 (muggen zeer actief). De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van diverse factoren, als temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag. Bekijk hier de Muggenradar.

 

Tags: , , Last modified: 8 oktober 2019
Sluiten