Actueel, Nieuws, Olympische Spelen, Zeilen nieuws

470-zeilsters Lisa Westerhof en Lokbe Berkhout

15:57

ROADBOOK TO LONDEN

MEDEMBLIK
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout doen deze week niet mee aan de Delta Lloyd Regatta. Toch waren de 470-zeilsters woensdagmorgen in Medemblik aanwezig om hun ‘road to Londen’ toe te lichten.ROADBOOK TO LONDENMEDEMBLIK
Lisa Westerhof en Lobke Berkhout doen deze week niet mee aan de Delta Lloyd Regatta. Toch waren de 470-zeilsters woensdagmorgen in Medemblik aanwezig om hun ‘road to Londen’ toe te lichten.

Westerhof en Berkhout schitteren op het IJsselmeer door afwezigheid. Eerder deze week werd door de organisatie gemeld dat Lisa te vermoeid was om te zeilen. Maar dat werd door de stuurvrouw vandaag genuanceerd. “De vermeende vermoeidheidsverschijnselen dat was een manier om begrip te krijgen bij de sponsors voor het afzeggen.”
Het echte verhaal is dat de wereldbeker in eigen land gewoon niet past in de voorbereiding van de zeilsters richting de Olympische Spelen. Daarin is extra rust wel hard nodig.
“Het is belangrijk dat wij volgende week bij de wereldbeker in Weymouth, het Olympisch zeilwater, fris en scherp aan de start verschijnen.”
Volgens coach Jacco Koops is gebleken dat zijn pupillen maximaal vier weken achter elkaar kunnen presteren op topniveau. “Het was een hele moeilijke beslissing om niet in Medemblik te zeilen. Maar als we hier hadden gevaren, dan krijgen we de rekening later dit seizoen gepresenteerd.”

Lisa en Lobke werden vorige week derde op het wereldkampioenschap, waaraan ze aanvankelijk niet zouden deelnemen, maar dat als extra trainingsevenement op het laatste moment werd ingelast. Tot aan de laatste race streden zij tot ieders verrassing mee om te titel.

Op het vorige WK dat in december 2011 werd gezeild in Perth werden de zeilsters tiende. Deze teleurstellende prestatie was voor Westerhof en Berkhout en hun coach Jacco Koops reden om uitvoerig te onderzoeken wat was misgegaan. Dit heeft geresulteerd in een zogenaamd Roadbook to Londen. “Dit document geeft ons de weg aan naar de Spelen,” aldus Koops die het falen in Perth mede toeschrijft aan het gebrek aan rust en het langdurig verblijf in Australië. Daardoor waren de zeilsters scherpte verloren.
Lisa Westerhof: “Heel gestructureerd hebben we in beeld gebracht waar we individueel maar ook als team aan moeten werken. Dit helpt ons veel beter om aan ons einddoel te werken, dan wanneer je het niet op papier had gezet.”
Twitteren en Facebook, waarmee Lisa en Lobke zeer actief zijn, is er straks tijdens de Spelen niet meer bij. Ook dat leidde, zo leerde Perth, alleen maar af. “Het roadbook gaat niet alleen over dingen binnen de boot, maar ook daarbuiten. Het is een heel compleet boek.”

De 470-zeilsters lopen altijd voorop als het gaat om innovaties. In de aanloop naar Londen 2012 staat het beter zien centraal. Dagelijks doen Lisa en Lobke aan zogenaamde EyeGym. Ook slikt Berkhout een voedingssupplement waardoor haar ogen sneller herstellen van de schittering van zonlicht op het water. “Door beter en sneller te zien, maak je in wedstrijden minder fouten,” aldus Koops die zelf het supplement testte op bijwerkingen voordat Lobke het ging gebruiken. “Ik heb inmiddels het idee dat het echt werkt. Ik zie sneller scherp.”
Lobke weet het nog niet. Zij gebruikt de pil nog maar kort. “Pas na een half jaar schijn je resultaat te merken.”

Tekst en fotografie Eric van Staten/ Zeilen.nl

Tags: , Last modified: 23 mei 2012
Sluiten