Nieuws

16-jarige klimaatactiviste zeilt mee met racejacht van Plymouth naar New York

13:30

De Zweedse Greta Thunberg (16) is op woensdag 14 augustus vanuit Plymouth vertrokken om, samen met een crew, naar New York te zeilen. Op 23 september zal zij in de Big Apple een milieuconferentie bijwonen. Thunberg vaart mee op het 18-meter lange racejacht Malizia II, uitgerust met zonnepanelen en onderwaterturbines om elektriciteit op te wekken. Op deze manier zal Thunberg een transatlantische oversteek maken zónder koolstof uit te stoten.

Vorige maand maakte de jonge klimaatactiviste bekend dat zij een manier had gevonden om in New York te komen, zonder de planeet te schaden. Pierre Casiraghi en collega-zeiler Boris Herrmann hebben haar een passage op hun racejacht Malizia II aangeboden. Naast twee ervaren zeilers wordt Thunberg op haar reis vergezeld door haar vader Svante en filmmaker Nathan Grossman van B-Reel Films. De laatstgenoemde zal de reis documenteren.

Volg Malizia II via de tracker

De oversteek, 5337 kilometer, zal zo’n twee weken in beslag nemen. Malizia II is gebouwd voor high-speed offshore racen waarvan het gewicht tot een minimum beperkt is. De enige wijzigingen voor aanvang van de reis waren het aanbrengen van gordijnen voor het stapelbed en het toevoegen van matrassen voor comfort. Verder zijn er geen douche of aan boord en zal de pot 14 dagen lang gevriesdroogd voedsel schaffen.

Klik hier om Malizia II te volgen via de tracker.

Bekijk en luister het interview met de tiener:

MALIZIA II. (c) Xriss/CC BY-SA 4.0

Gestopt met school

Thunberg werd vorig jaar bekend toen ze weigerde om naar school te gaan in de weken voor de algemene verkiezingen in Zweden. Haar doel was om de impact van klimaatverandering te benadrukken en druk uit te oefenen op politici om hier iets aan te doen. Ze vervolgde haar schoolstaking na de verkiezingen en spoorde wereldwijd duizenden jonge mensen aan om dit voorbeeld te volgen. Sinds die tijd heeft ze de paus ontmoet, gesproken in Davos en deelgenomen aan anti-kolenprotesten in Duitsland.

Het meisje heeft een jaar vrij van school en gaat evenementen in Noord- en Zuid-Amerika bijwonen. Daarnaast gaat ze een aantal mensen ontmoeten die het meest door de klimaatverandering worden getroffen.

De 16-jarige Greta Thunberg. (c) Anders Hellberg/CC BY-SA 4.0

Ecologische crisis

“Door deze reis hoop ik het bewustzijn onder mensen te vergroten, informatie te verspreiden en de wetenschap te communiceren over wat er echt aan de hand is, zodat mensen kunnen begrijpen wat er echt aan de hand is met het klimaat en de ecologische crisis”, vertelde ze. “Dat is wat ik met alles hoop te bereiken. Dat zal ook leiden tot internationale meningen zodat mensen samenkomen en druk uitoefenen op de machthebbers zodat ze iets moeten doen.”

Aan het einde van dit jaar zal Thunberg ook aanwezig zijn bij de klimaatconferentie in Santiago.

Lees ook: Zeilend naar de VN Klimaatconferentie in Chili

Omslagfoto: Screenshot YouTube-Video Channel 4 News

 

Tags: , , , , , , Last modified: 15 augustus 2019
Sluiten