Actueel

“Ga uit de weg, ik ben een zeilboot!”

12:46

(c) Boris Herrmann

Tijdens de laatste mijlen in de Vendée Globe zeilen de koplopers in drukker vaarwater en dat leidt soms tot zenuwslopende situaties, zoals blijkt uit een video van Boris Herrmann van zondag 24 januari. Zeilend voor de kust van de Azoren vertelt de schipper aan boord van Seaexplorer-Yacht Club De Monaco dat de kapitein van het vrachtschip Hannah Oldendorf wat overtuiging nodig had om van koers te veranderen om een ​​mogelijke aanvaring op volle zee te voorkomen.

“Ik heb de kapitein gevraagd de koers 30 graden naar stuurboord te veranderen. Dat deed hij pas na heel wat overtuiging. ”, aldus Herrmann, die op het moment van schrijven op de derde positie in het klassement staat . “Alsof we nog niet genoeg stress hebben”, voegde hij eraan toe. “Een halfuur lang controleren, hem overtuigen… Ga uit de weg, ik ben een zeilboot. Ik heb voorrang!”

Bepaling ter Voorkoming van Aanvaringen

Zeilboten die zo snel lopen als de Vendée Globe racers, de meeste vrachtschepen komen het ook niet elke dag tegen. Maar hoe zit dat alweer met die voorrangsregels op zee? Volgens de BVA, de Bepaling ter Voorkoming van Aanvaringen geldt op volle zee de regel dat motor wijkt voor zeil, tenzij het zeilschip het motorschip oploopt, wat maar zelden voorkomt. Ter voorkoming van een aanvaring moet je in sommige gevallen koers en vaart behouden, wat in de praktijk best eng kan zijn. Je marifoon oppakken en het zeilschip oproepen is dan het allerbeste. Je hebt namelijk, boven alles, de plicht om een aanvaring te voorkomen. Binnen verkeersscheidingsstelsels op zee en op het binnenwater gelden andere regels dan op open zee. Verfris je geheugen met dit artikel.

Vendée Globe finish

De razend spannende Vendée Globe komt steeds dichter bij een einde. Wie als eerste de eindstreep zal halen weten we hoogstwaarschijnlijk vanavond. Volg de race via deze tracker, waar de posities van de koplopers nu om de 30 minuten geüpdatet worden, of hou Zeilen.nl in de gaten!

Omslagfoto (c) borisherrmannracing

Tags: , , , Last modified: 28 januari 2021
Sluiten