The Ocean Race

“Racing with Purpose”: het klimaatdoel van The Ocean Race

Wedstrijdboten verzamelen data voor wetenschappelijk onderzoek

15:31

Klimaatpositieve Ocean Race

Het motto van deze editie van The Ocean Race is “Racing with Purpose”. De organisatie besteedt veel aandacht aan de snel verslechterende situatie van het essentiële element van de zware zeilwedstrijd rond de wereld: de oceaan. Door de race zo duurzaam mogelijk te organiseren, uitstoot van schadelijke gassen te beperken en te investeren in groene projecten hoopt de The Ocean Race met de organisatie van het wereldwijde evenement een klimaatpositieve Ocean Race neer te zetten. Daarnaast zullen de wedstrijdboten tijdens het varen aan boord verschillende soorten data verzamelen. Deze gegevens zijn van groot belang voor wetenschappelijk onderzoek naar de staat van de oceanen.

Klimaatpositieve Ocean Race
De Mirpuri Foundation grijpt de Sprint Cup aan om campagne te voeren voor een beter klimaat. Foto: © Sailing Energy/The Ocean Race

Klimaatpositieve Ocean Race

Het evenement wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd, door bijvoorbeeld wegwerpplastic te bannen en zoveel mogelijk groene energie te gebruiken. De uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd door onder andere zo min mogelijk crewleden de wereld over te vliegen. Daarnaast worden zo min mogelijk spullen verscheept in zeecontainers, zo is te lezen op de website van The Ocean Race. Er zal dus niet alleen worden geprobeerd de negatieve impact op het klimaat en de oceaan zoveel mogelijk te beperken. De organisatie streeft er zelfs naar een klimaatpositief evenement te zijn.

Klimaatpositief gaat nog een stap verder dan klimaatneutraal en houdt in dat er netto meer broeikasgassen worden opgenomen dan uitgestoten. Dat laatste doet The Ocean Race door te investeren in projecten die mangrovebossen beschermen tegen ontbossing of actief nieuwe gebieden beplanten. Mangrovebossen zijn niet alleen essentiële ecosystemen voor veel van het leven in zee en kustlijnen beschermen, nemen ze koolstof op. Op deze manier worden de broeikasgassen die door de race worden uitgestoten gecompenseerd.

Mangrove bossen
Mangrove bos. Foto: Stéphane Bidouze / Adobe Stock

Wetenschappelijk onderzoek

Daarnaast draagt The Ocean Race bij aan wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. Gedurende de 32.000 mijlen die de IMOCA vloot zal varen, zijn de verschillende boten uitgerust worden met diverse professionele meetinstrumenten. Zo kan er data verzameld worden over microplastics, de impact van klimaatverandering op de oceaan en de weersomstandigheden. Het zal de meest uitgebreide wetenschappelijke bijdrage ooit worden die tijdens een sportevenement verzameld wordt. In eerdere edities van de race is ook onderzoek gedaan naar vergelijkbare onderwerpen, waarvan de resultaten gebruikt zijn in belangrijke wetenschappelijke publicaties. Niet eerder gebeurde dit echter op zo’n grote schaal.

Belangrijke gegevens klimaatverandering

De invloed van klimaatverandering zal onderzocht worden door onder andere de hoeveelheden koolstofdioxide, zuurstof en het zoutgehalte en de watertemperatuur te meten op twee boten. 11th Hour Racing Team en Team Malizia zullen die taak op zich nemen, schrijft The Ocean Race op hun website. Met deze informatie kan vervolgens van plaats tot plaats de staat van de oceaan bepaald worden. De boten van The Oceaan Race zullen door afgelegen gebieden zeilen die normaalgesproken niet bezocht worden door onderzoeksschepen. De informatie die ze verzamelen is daarom erg waardevol voor wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. De gehele vloot zal tevens uitgerust zijn met weersensoren die de luchtdruk, windsnelheid, windrichting en luchttemperatuur meten. Met deze informatie kunnen weermodellen vergeleken worden met de waarnemingen. Ook zijn de scheepswaarnemingen belangrijk om inzicht te krijgen in klimaatprocessen op de langere termijn. Mede hierdoor wordt het in de toekomst makkelijker om extreme weersituaties te voorspellen.

Klimaatpositieve Ocean Race
Verschillende IMOCA’s zullen worden ingezet om gegevens en watermonsters te verzamelen. Foto: © Vincent Curutchet / IMOCA

Bovendien zullen twee boten, Team Holcim – PRB en GUYOT environment – Team Europe, de hoeveelheid microplastics meten door watermonsters te nemen. Vijf jaar geleden berichtte de NOS dat er zelfs plastic gevonden was bij Point Nemo, de meest afgelegen plek op zee. Tenslotte zal Biotherm met een automatische microscoop fytoplankton op het wateroppervlak waarnemen. Met deze informatie kan de biodiversiteit op de verschillende oceanen onderzocht worden. Alle verzamelde gegevens zullen gebruikt worden voor onderzoeken zoals de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), de grootste en belangrijkste publicatie over klimaatverandering. Naast de meest indrukwekkende zeilrace rond de wereld wordt The Ocean Race dus ook een belangrijke bron van informatie over de staat van de oceanen.

Omslagfoto: ©Yann Riou – polaRSE / Malizia

Tags: , , Last modified: 1 februari 2023
Sluiten