Actueel

Nieuwe Wereldkampioen Splash betreurt weinig variëteit WK

21:03

“Ontzettend blij!” Dat is de eerste reactie van Splash wereldkampioen Aaron van Dok na het winnen van de titel. Hij wint vrijdag 28 juli het wereldkampioenschap in eigen land, op het Markermeer bij Lelystad. Zijn kampioenschap heeft hij te danken aan de voorlaatste dag waar hij een ruime voorsprong op de rest van het veld wist te nemen.

“Ik begon die dag op een tweede positie. De eerste wedstrijd had ik een foute start, maar de andere twee wedstrijden heb ik dit goed gemaakt met twee eentjes. Hierdoor wist ik de leiding te pakken. Deze kon ik op de laatste dag eigenlijk alleen nog weggeven door om te slaan of zo.” Die kans was er wel de laatste dag, er stond een stevige wind die het nog best spannend maakte.

Die stevige wind was er niet de hele week. De tweede dag van het WK is er niet gevaren vanwege te weinig wind. Het is wel geprobeerd, maar de wedstrijd werd afgebroken vanwege de draaiende wind. Een dag later was er juist voldoende wind, windkracht 5 met hoge golven. De derde wedstrijd van die dag is afgelast nadat er 30 knopen wind werd gemeten. Hierdoor werd er op de rustdag alsnog een wedstrijd gevaren om de reeks kwalificatiewedstrijden te voltooien. De verschillende weersomstandigheden zijn geen probleem voor van Dok. “Ik kan in alle soorten wind goed varen, hoewel we op de origineel geplande rustdag wel weinig wind hadden. Hier heb ik mijn minste wedstrijd gevaren van het WK.”

Vooral Nederlanders op WK Splash

Nederlanders domineren Splash-klasse

Het deelnemersveld was qua aantal boten WK-waardig: 118 deelnemers aan de start. Wat betreft nationaliteiten was het vooral een Nederlands feestje. Naast de 112 Nederlanders waren er vijf Duitsers en een Panamees. Sowieso domineren de Nederlanders deze klasse de laatste jaren, al sinds 2011 leveren wij de wereldkampioenen af in de Splash. Hiervoor zagen we nog regelmatig een Nieuw-Zeelander de wereldtitel pakken, als wij dit zelf niet deden.

“Natuurlijk vind ik dat wel jammer, ik had ook liever meer nationaliteiten gezien”, zegt de nieuwe Wereldkampioen. “Maar het is niet anders, ik kan er niet veel aan doen. Volgend jaar gaan we naar Italië, hopelijk zijn er dan in ieder geval meer Italianen en wellicht ook andere nationaliteiten die mee strijden.”

Doel is 470

Na de Splash-klasse wil van Dok het liefst in de 470 stappen. “Samen met een goede vriend van me wil ik naar naar die klasse overstappen. Maar dat is nog best lastig, we moeten eerst een boot vinden. In Nederland zijn ook geen andere 470-mannen en we moeten er veel tijd in stoppen. Maar het zou wel heel tof zijn als het lukt!” Een mooie droom van de Splash-zeiler die nu eerst even volop gaat genieten van de wereldtitel.

Bekijk alle resultaten van het Wereldkampioenschap Splash

Foto’s: Leo Bakker Photography

Tags: , Last modified: 23 oktober 2017
Sluiten