Bestemmingen

Op naar… Lelystad

Zeilen helpt je op weg

10:19

Ingang jachthaven Lelystad bij zonsondergang

Lelystad is een plaats aan het Marker- en IJsselmeer dat in de provincie Flevoland ligt. De stad heeft een vijftal havens waar je als pleziervaart kunt aanleggen. Van Jachthaven Lelystad Haven tot evenementenhaven Batavia Haven, alle met hun eigen charme. Als je in Lelystad bent, dan moet jee zeker even een bezoek brengen aan replicaschip Batavia en een kijkje nemen in Batavia Stad Outletshopping adviseren wij ook. Beide zijn op loop- en fietsafstand van de boot.

“Het leuke van Lelystad is dat je er, ongeacht de windrichting, altijd weg kunt zeilen naar een leuke bestemming. Of juist weer veilig aan kunt komen na een heerlijk weekendje zeilen,” zegt Wietze van der Laan. “Totdat Janneke en ik in 2013 op wereldreis gingen, hebben wij bijna twintig jaar onze boot in één van de Lelystadse havens gehad. Nu we weer terug zijn, liggen we weer in Lelystad”.
Als je op de kaart kijkt, valt op dat Lelystad erg goed voorzien is van jachthavens: er zijn duizenden ligplaatsen beschikbaar. “Eigenlijk is er voor ieder wat wils,” zegt de Leontine Jansen, havenmeester van Jachthaven Lelystad Haven. “Een knusse verenigingshaven, een bruisende passantenhaven en drie grote professionele jachthavens. Je kunt kiezen voor een plekje aan het Markermeer of aan het IJsselmeer. Elke jachthaven heeft wel iets leuks te bieden: sommigen liggen dicht bij Batavia Stad Outletshopping of de Bataviawerf. Onze jachthaven ligt bijvoorbeeld vlakbij de Oostvaardersplassen.”

Goede jachtservice

Mocht er iets mis zijn met je boot, dan valt op dat in Lelystad een groot aantal bedrijven beschikbaar is om het op te lossen. “Kijk daarbij niet alleen naar de buitendijkse bedrijven, binnendijks zijn er ook goede jachtservice bedrijven te vinden” zegt Leontine. De spectaculaire Noordersluis met z’n zes meter verval krijg je er dan gratis bij.
Lelystad heeft sowieso niet te klagen over het aanbod van leuke attracties: Aviodrome, Natuurpark Flevoland, het Brouwerijmuseum en Batavialand, waar niet alleen de werf maar ook het informatiecentrum over Flevoland gevestigd is. Leontine: “Het is leuk om te zien dat bij elke jachthaven een restaurant is dat van heinde en verre gasten aantrekt door de kwaliteit van het eten, de bediening en vooral ook het prachtige uitzicht.

Wietze legt uit: “Lelystad is vanuit het IJsselmeer en vanuit het Markermeer makkelijk te bereiken. Je moet goed op de vaargeulen voor de grote scheepvaart letten. Wat ons na onze wereldreis opviel was het grote aantal gele tonnen dat je ziet. Die staan er voor allerlei werkzaamheden die uitgevoerd worden: van het aanleggen van windmolens aan de noordzijde tot het baggeren voor de Marker Wadden. Ook is het verstandig om regelmatig achterom te kijken: de grote vrachtvaart heeft er richting de sluizen vaak flink de vaart in. Je wilt daar niet met je bootje tussen komen te zitten”.
Voor wie liever ankert, is er aan de Markermeerkant een baai naast de Jachthaven Lelystad Haven die redelijke beschutting biedt. Afhankelijk van de windrichting zou je ook tussen Deko Marina en Flevo Marina kunnen ankeren.

Tegendeel van het imago

Leontine: “Lelystad als stad heeft vanuit het verleden een zeker imago. De laatste jaren is er hard gewerkt om het tegendeel van dat imago te bewijzen en ik vind dat we daar met z’n allen goed in geslaagd zijn. Zeil gerust eens naar Lelystad om dat te onderzoeken”.

Contactgegevens havens

Jachthaven Lelystad Haven
0320 260 326
havenkantoor@lelystadhaven.nl

Batavia Haven
+31 0651177049
havendienst@bataviahaven.nu

Watersportvereniging Houtribhaven
+31(0)320 260198
info@wvlelystad.nl

Deko Marina
deko@deko.nl
+31(0)320 269000

Flevo Marina
+31(0)88 05 04 180
info@flevomarina.com

Omslagfoto en foto: Jachthaven Lelystad Haven
Tekst in samenwerking met: Janneke Kuysters

Tags: Last modified: 1 juli 2022
Sluiten