Actueel

Medemblik Regatta: wind, water en internationale topzeilers

09:50

Op dinsdag 21 mei gaat de Medemblik Regatta van start. Vijf dagen lang komen topzeilers van over de hele wereld naar Nederland om de strijd met elkaar aan te gaan. Dit zeilevenement is bekend op de nautische kalender vanwege de spannende races in verschillende klassen, maar ook door de gezelligheid.

De Nederlandse Lilian de Geus, Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe klimmen op hun board om het beste van zichzelf te laten zien. Andere bekende zeilers, als Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner, Lobke Berkhout en Afrodite Zegers zullen niet aanwezig zijn. Vanwege te weinig aanmeldingen zullen de zeilers die in de Nacra 17-, de 470-, Finn-, Laser Radial- en de Laser Standard-klasse varen niet hun opwachting maken tijdens de Medemblik Regatta 2019.

Vorig jaar zeilde de Laser Radial-klasse wel mee. (c) Medemblik Regatta 2018 © Sander van der Borch

Foils

De volgende klassen gaan eind mei wél het IJsselmeer op: Musto Performance Skiff, RS:X, Windfoil Surfing, 49erFX, 49ers, Coach en meerdere paralympische Hansa-klassen. Ondanks dat zeilen niet meer is opgenomen in de Paralympische Spelen. Ook kitesurfers komen in actie.

Hierboven kun je lezen dat naast RS:X windsurfen er ook Windfoil Surfing op het programma staat. Windfoil Surfing is nog niet olympisch, maar foilen wint aan populariteit en is erg indrukwekkend om te zien. Het op surfen op foils vindt plaats van donderdag tot en met zaterdag vanaf 16.00 uur na de RS:X wedstrijden. Wat denk jij? Zal windfoiling de olympische toekomst voor de surfers zijn?

Bekijk de video en zie hoe spectaculair Windfoil Surfing eruitziet:

(c) Medemblik Regatta 2018 © Sander van der Borch

Over de Medemblik Regatta

Het is de 35e keer dat de Medemblik Regatta wordt georganiseerd op het Regatta Center in Medemblik. Eerder droeg de regatta de namen Spa Regatta en Delta Lloyd Regatta. Het evenement stelt innovaties in de sport centraal, zoals aankomende editie het foilen.

Optimist on Tour is ook aanwezig. (c) Marinus van Sijdenborgh de Jong

Let’s get nauti!

Om het zeilen en de stad Medemblik dichter bij elkaar te brengen, hebben het Medemblik Nautiek en de Medemblik Regatta de handen ineen geslagen. De twee worden voor het eerst gecombineerd onder de naam ‘Medemblik Regatta, Nautiek Festival’. Elke dag vinden er activiteiten plaats in het stadscentrum (Oosterhaven) en op het Regatta Center. Denk hierbij aan leren zeilen bij Optimist on Tour, sportclinics, een reuzenrad, scoutingactiviteiten, muziek en nog veel meer. Nu het Nautiek festival zo dicht naar het Regatta Center is getrokken, biedt dit de mogelijkheid om de zeilsport nog bekender te maken bij de bezoekers.

Wil jij ook een bezoek brengen aan de Medemblik Regatta? Klik hier voor meer informatie. Druk op deze link om te bekijken welke evenementen er op de verschillende dagen plaatsvinden.

Vorig jaar werd de 38ste editie onder tropische omstandigheden afgesloten:

Omslagfoto: Medemblik Regatta 2018 © Sander van der Borch

Tags: , , , Last modified: 4 november 2021
Sluiten