Actueel

“Nederland verdient een thuiswedstrijd van wereldniveau”

16:11

De Medemblik Regatta kan in de komende jaren opnieuw mondiaal toonaangevend worden. “Als meest succesvolle zeilland van 2018 en 2019 verdient Nederland een thuiswedstrijd van wereldniveau.” Door de nieuwe plannen van World Sailing krijgt dit evenement weer een beschermde plek op de internationale zeilkalender.

Samen met de andere voorjaarsklassiekers (spring classic regatta’s) Kieler Woche, Semaine Olympique Hyères en de Sofia Cup, krijgt de Medemblik Regatta voor de komende vijf jaar een beschermde positie op de zeilkalender. Hierdoor kunnen topzeilers van over de hele wereld vanaf 2021 op de voorjaarsklassieker voor Medemblik weer veel punten verzamelen voor de wereldranglijst.

Deelnemersveld van wereldklasse

De plannen van World Sailing treden na de Olympische Spelen in Tokio in werking. De nieuwe organisatie streeft ernaar om vanaf 2021 een deelnemersveld van wereldklasse te hebben in alle olympische klassen op weg naar Parijs 2024. De organisatie is een samenwerkingsverband tussen TIG Sports, het Watersportverbond en Gemeente Medemblik.

Compact en vernieuwend

Voor de komende editie van de Medemblik Regatta heeft de organisatie besloten dat deze compact en vernieuwend zal zijn. De olympische zeilers zijn namelijk begin juni 2020 al in Tokio ter voorbereiding op de Spelen.

Dit jaar kijkt de Medemblik Regatta vooruit naar de WK’s in eigen land (2021 en 2022) en de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daarnaast worden ook de paralympische klassen uitgenodigd en de talenten in de high performance klasse.

Dit zeilevenement heette voorheen Spa-, Holland- of Delta Lloyd Regatta. (c) Sander van der Borch

Ontwikkeling van de sport

Directeur van het Watersportverbond, Arno van Gerven, ziet een mooie toekomst van de zeilsport: “Nederland kent veel prachtige zeilsportevenementen. Traditioneel en innovatief, vooral dankzij de drijvende kracht van zeilverenigingen. De Medemblik Regatta is er één met historie én internationale bekendheid. De Nederlandse topzeilers en internationale concurrenten in actie voor eigen publiek is ongelofelijk belangrijk voor een nog betere toekomst van de zeilsport.”

De Medemblik Regatta is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de sport. De vrijwilligers van de betrokken zeilverenigingen doen op deze momenten nuttige ervaring op om het wedstrijdmanagement in Nederland kwalitatief en kwantitatief naar wereldniveau te ontwikkelen. Die zeilverenigingen bestaan uit: KZ&RV Hollandia, KWV de Kaag, KNZ&RV Muiden, KZ&RV de Maas, KWV Loosdrecht, Jachtclub Scheveningen en Royal Yacht Club Belgium.

Omslagfoto: Sander van der Borch

Tags: , , , , , , Last modified: 7 februari 2020
Sluiten