Weinig Nederlands succes tijdens Kieler Woche

Wisselende windsterkte zorgt voor uitdagende omstandigheden

20:23

ILCA 6 Tijdens de Kieler Woche

Na een ingetogen editie in 2021 keerde de Kieler Woche vorige week in volle glorie terug. De verdubbeling van het aantal nationaliteiten dat zich had ingeschreven zorgde ervoor dat dit ook duidelijk in het deelnemersveld terug te zien was. Tussen zaterdag 18 en zondag 26 juni werden er 326 races gevaren. Zo’n 4000 deelnemers, verdeeld over 1500 vaartuigen, streden een dikke week over de negen uitgezette parcoursen om de winst.

Succes voor het gastland, weinig podiumplekken voor Nederland

Gastland Duitsland kan terugkijken op een zeer geslaagde 128e editie van de Kieler Woche. Met drie gouden medailles – in het surfen (Lena Erdil), de 49er FX (Sophie Steinlein/Thomas Plößel) en de 470 klasse (Malte en Anastasiya Winkel) – is de deelname van het Duitse team een succes te noemen. Voor Nederland wist Mirthe Akkerman een mooie podiumplaats te behalen. In de ILCA 6 klasse werd Akkerman derde achter Mara Stransky (AUS) en Monika Mikkola (FIN). Maxime Jonker belandde net naast het podium en eindigde achter Akkerman op de vierde plaats. In de overige klassen belandden de Nederlanders naast het podium.

Mara Stransky (AUS) wint ILCA 6 klassement tijdens Kieler Woche
Mara Stransky (AUS) stelt in de Medal Race de winst in de ILCA 6 klasse veilig. Foto: Christian Beeck

Wisselende weersomstandigheden

Bij zeil- en windsurfwedstrijden is er altijd één oncontroleerbare factor: de wind. En dat bleek ook deze keer het geval. ‘s Ochtends liet de wind het vaak afweten, met uitgestelde starts tot gevolg. Omdat het in de middag vaak wel waaide, werden de meeste races wel gewoon gevaren. Deze wisselende omstandigheden maakten het er voor de zeilers niet altijd makkelijker op. Het Deense duo Frederik Rask/Jakob Precht Jensen ondervond dat op een bijzonder pijnlijke manier. Voor het begin van de Medal Race stonden ze tweede in het klassement bij de 49ers, en voeren tijdens de race zelfs een heel stuk aan de leiding. Na het eerste rak volgde een aaneenschakeling van foutjes. In combinatie met een zwakke en veranderlijke wind zakten ze terug naar de tiende plek. Uiteindelijk werden ze in het klassement zevende. De winst in deze klasse ging naar het Britse duo James Peters/Fynn Sterritt.

James Peters/Fynn Sterritt (GBR) winnen 49er klassement tijdens Kieler Woche
James Peters & Fynn Sterritt (GBR) winnen het 49er klassement. Foto: Christian Beeck

Alle resultaten van de deelnemende klassen vind je op de site van de organisatie.

Tags: Last modified: 29 juni 2022