Actueel, Internationale wedstrijden, Wedstrijden

Mark Slats rond Kaap de Goede Hoop

17:40

De eerste van de drie grote kapen is gerond! Rond 11:30 vanochtend (Nederlandse tijd) voer Mark met Ohpen Maverick over dezelfde lengtegraad als Kaap de Goede hoop in Zuid-Afrika. Mark doet dat 57 dagen na de start van de Golden Globe Race in Les Sables-d’Olonne, Frankrijk.

Tweede plek

Kaap de Goede Hoop vanaf land. (c) ANP/Ruud Taal

Lang lag Mark derde. Hij nam het risico om dichter langs Zuid-Amerika te varen, maar dat pakte niet helemaal uit zoals gehoopt. Jean-Luc van den Heede en Philippe Péché namen een directere route, zeilden minder mijlen en wisten hun voorsprong op Mark te vergroten. Beide Fransozen varen net als Mark ook in een Rustler 36. Jean-Luc van den Heede ligt nu ongeveer 600 mijl voor op Mark Slats. De Ier Gregor McGuckin ligt op dit moment derde, zo’n 250 mijl achter Mark.

(c) Christophe Favreau/PPL/GGR

Concurrent Péché uit de race

Mark dacht dat Péché zijn grootste tegenstander zou zijn en dat leek te kloppen. Péché kreeg echter problemen met zijn stuurautomaat en moest dat oplossen met materialen die waren bestemd voor het repareren van de helmstok. Toen na de reparatie zijn helmstok ook nog brak, zat hij met een groot probleem. Hij belde vervolgens herhaaldelijk met het thuisfront met de satelliettelefoon, iets wat niet toegestaan is volgens de regels van de Golden Globe.

Sailing4Cancer

Mark aan de navigatietafel (c) Klaas Wiersma

Gedurende de Golden Globe Race zamelt Mark, onder de naam Sailing4cancer, geld in voor meer onderzoek naar kanker, in het bijzonder voor onderzoek door professor dr Rene Bernards van het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam (Antoni van Leeuwenhoek). Mark’s doel is €50.000,- op te halen. Eerder dit jaar overhandigde Mark dr Bernards reeds een cheque van €44.321,- naar aanleiding van zijn deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge. Hij roeide onder de naam Row4cancer solo, non-stop van La Gomera (Canarische Eilanden) naar Antigua. Hij finishte als eerste soloroeier en verpulverde hiermee het wereldrecord. Meer informatie op: Actie.avlFoundation.nl/Sailing4Cancer

Omslagfoto: (c) Klaas Wiersma

Tags: , , , , Last modified: 28 augustus 2018
Sluiten