Actueel

49’er-zeiler Bart Lambriex vierde op WK E-Sailing

10:00

Op dinsdag 29 oktober vond de finale van het wereldkampioenschap E-Sailing plaats. De acht beste spelers van het online spel ‘Virtual Regatta’ gingen de strijd met elkaar aan tijdens de jaarlijkse conferentie van World Sailing in Bermuda. De Nederlandse Bart Lambriex, die in real life een startbewijs probeert te bemachtigen in de 49’er-klasse voor Tokio, was één van de deelnemers. Na acht potjes werd duidelijk dat niet Lambriex, maar de Italiaanse Filippo Lanfranchi (Velista71) de wereldtitel heeft bemachtigd.

In verschillende wedstrijdklassen (Star, J/70, Offshore Racer, Nacra, 49’er en F50) en in verschillende plaatsen (Newport, Aarhus, Kiel, San Francisco, Porto Cervo en Marseille) werden de voorrondes uitgevochten via een telefoon of tablet. Een wedstrijd duurt zo’n vijf tot tien minuten. De laatste voorronde vond plaats in San Francisco in een 49’er en de medal race in een F50. Aan de finale deden nog maar zes virtuele zeilers mee.

Lambriex tijdens de Hempel World Cup Series in Miami(c) Sailing Energy/World Sailing

Een natuurtalent

Bart Lambriex (21) is op de vierde plaats geëindigd. Hij speelt het spel sinds een half jaar nadat hij werd aangestoken door zijn coaches. Hij bleek een natuurtalent. Van de tienduizenden spelers wereldwijd plaatste hij zich via een kwalificatietraject als nummer twee voor het WK. Toen Lambriex hoorde dat het prijzengeld tienduizend dollar was, begon hij helemaal warm te lopen. Naast Lambriex deden er één Turkse, één Australische, drie Franse en twee Italiaanse deelnemers mee.

Nu gaat Lambriex zich weer volop focussen op het WK dat eind dit jaar in Nieuw-Zeeland plaatsvindt. Daar kan hij met zijn partner Pim van Vugt een olympisch startbewijs voor Tokio bemachtigen.

Wereldkampioen Filippo Lanfranchi (c) World Sailing World Sailing

Toch nog wereldkampioen in zeilen

De wereldkampioen E-Sailing, Filippo Lanfranchi is erg blij met zijn overwinning: “Ik train ‘s avonds thuis veel terwijl ik overdag werk. Mijn familie support me enorm – ze laten me trainen en racen. Het is fantastisch om het wereldkampioenschap E-Sailing te winnen, want ik ben ook in het echt een zeiler. Ik begon in de Optimist te zeilen toen ik acht jaar oud was, groeide naar de Laser en vervolgens naar de Star, maar ik zat altijd middenin de nationale ranglijst. Ik ben nooit veel beter geworden. Nu ben ik toch wereldkampioen zeilen – maar in eSailing! Voor mij is het ongelooflijk.”

Bekijk hieronder het WK van 29 oktober terug:

Lees ook: America’s Cup: Zo train je zonder boot

Omslagfoto: World Sailing World Sailing

Tags: , , , , Last modified: 30 oktober 2019
Sluiten