Actueel, Nieuws, Wedstrijden

Een HT-Race van uitersten

16:21

Van geen wind en ankeren tot 5 beaufort en een fikse deining; de HT-Race van 2017 kende vele gezichten. Een echte uitdaging voor de dik 130 deelnemende boten die zich op zondag al verzamelden in de haven van het Friese Harlingen.

De eerste racedag begon met een zwakke 2 beaufort, met af en toe een uitschieter naar een 3-tje. Maar naarmate de uren vorderden en meer klassen waren gestart nam de wind af. Het ging goed tot en met de Polledam, daarna begonnen de problemen voor de tweede helft van het veld. Op de ebstroom werd een ton aan de verkeerde kant gepasseerd en toen werden de ankers maar uitgegooid. Op dat moment waren de eerste schepen al bij de West-Meep. Er werd geen wind meer verwacht en om 13:00 uur besloot de organisatie daarom de wedstrijd voor die dag af te blazen. Op de motor gingen de boten naar Terschelling voor de borrel.

(C) Tim Marringa-ZeilenFryslan.nl

De volgende dag was het weerbeeld anders. In de ochtend was er nog geen wind, maar voor deze dag gold hoe hoger de zon, hoe meer wind. Er kwam een briesje 3 a 4 en dat werd uiteindelijk een windkracht 5 uit het noordwesten. Tot onder de platen bij Terschelling ging het prima, daarna kwam er een forse deining het Wad opzetten vanaf de Noordzee. Dit heeft voor veel schade gezorgd bij de vloot, zoals kapotte zeilen en een gebroken voorstag. Ook enkele zeilers moesten het ontgelden. Één persoon viel in de kuip met een hoofdwond als gevolg, op een Keus 22 kopte iemand een giek en bij weer een andere boot ging een schipper over boord.

We hebben lange tijd geplaneerd en onze topsnelheid lag rond de 17 à 18 knopen

Op een andere Keus 22 was er meer succes. Jonathan Kleinveld (25) was de schipper en won met zijn jonge team in zijn klasse. De gecorrigeerde tijd was zelfs het beste van het hele veld. “Het is een gave boot die lekker hard kan. We hebben lange tijd geplaneerd en onze topsnelheid lag rond de 17 à 18 knopen”, aldus Jonathan. Ze varen niet veel wedstrijden met de Keus 22, maar zijn wel een hecht team dat al enkele jaren samen zeilt vanuit zeilschool ‘De Ûlepanne’. “We zijn goed voorbereid, we weten wat onze taak is en we weten wat we aan elkaar hebben. Rustig blijven en communiceren zijn het belangrijkste tijdens zo’n wedstrijd. We zijn wel een keer uit het roer gelopen en dan moet je snel handelen, dat is leuk en spannend!”

Beeld: Tim Marringa – ZeilenFryslan.nl

Het winnende team op de Keus 22. (Foto via het team)

Tags: , Last modified: 9 november 2017
Sluiten