Actueel

Helse omstandigheden in de Brest Atlantiques

18:12

De omstandigheden waarmee de ‘vliegende reuzen’ in de Brest Atlantiques te maken kregen, worden als hels omschreven. Hun tocht over de Zuid-Atlantische Oceaan gaat letterlijk niet zonder slag of stoot. Op het moment van schrijven hebben de vier Ultime trimarans ongeveer de helft van de afstand van de race erop zitten. De duo’s moeten nog circa 7000 mijl afleggen voor zij weer in Brest arriveren.

Trimaran Sodebo Ultim 3 heeft op zondag 17 november bij een snelheid van 35 knopen een niet-geïdentificeerd drijvend object geraakt. Hierdoor raakte het rechter zwaard beschadigd. De botsing vond 200 mijl ten westen van het eiland Tristan da Cunha plaats. De opvarenden, Thomas Coville, Jean-Luc Nélias en onboard reporter Martin Keruzoré, zijn ongedeerd. Over de verdere ernst van de schade is vooralsnog niet meer bekend.

De boot wordt mishandeld

“Dit zijn slechte omstandigheden, één van de ergste die ik tijdens het varen op een multihull heb meegemaakt,” vertelde Yves Le Blevec (54), schipper aan boord van Actual Leader, eerder. “Bij elke golf krijg je de indruk dat de boot wordt afgebroken, het is echt niet grappig. Ik heb geen plezier om in deze omstandigheden te varen. We hebben een kleine dertig knopen wind, maar het is het water dat volledig ongeordend is. De boot springt op alle golven, we worden geschud, het is een hel. Het is echt supergecompliceerd. We mishandelen de boot en het is erg onaangenaam.” Momenteel zijn de omstandigheden op de Zuid-Atlantische Oceaan iets prettiger.

Lastige omstandigheden op de Zuid-Atlantische Oceaan. (c) Ronan Glady/Team Actual Leader

Op dinsdagochtend 5 november is deze oceaanrace van start gegaan. Vier Ultime trimarans proberen zo snel mogelijk van Brest naar Rio de Janeiro te komen om vervolgens via Robbeneiland weer terug te varen naar het eerdere startpunt in Bretagne.

Actuele tussenstand

Vooralsnog ligt Maxi Edmond de Rothschild met aan boord Franck Cammas & Charles Caudrelier als nummer één. Daarna volgt Trimaran Macif (Francois Gabart & Gwénolé Gahinet) met een verschil ertussen van 156 mijl. De nummers drie en vier zijn Sodebo Ultim 3 (Thomas Coville & Jean-Luc Nélias) en Actual Leader (Yves Le Blevec & Alex Pella). De heren hebben nog een flink stuk voor de boeg, dus er kan nog van alles gebeuren. Klik hier om naar de tracker te gaan. Als je bij de tracker naar onder scrolt, vind je ook info als de snelheid en VMG.

Klik op de afbeelding om naar de tracker te gaan.

Omslagfoto: Martin Keruzoré/Team Sodebo

Tags: , , , , , Last modified: 18 november 2019
Sluiten