Actueel

Retro solorace rond de wereld

16:30

De Golden Globe Race werd tot nu toe slechts een keer gevaren. Van de negen zeilers die in 1968 van start gingen, haalde er slechts één de finish. Precies 50 jaar later wordt de wedstrijd opnieuw gehouden. Op 1 juli vertrekken negentien zeilers vanuit Les Sables d’Olonne in Frankrijk. Zonder moderne navigatiemiddelen, net als toen.

Vrijdag 14 juni, 1968. Een 29-jarige buigt zich voorover om zijn hond vaarwel te zeggen. Hij durft zijn ouders amper aan te kijken. Zenuwachtig en zich niet goed bewust van wat hem te wachten staat vertrekt hij. De jonge Robin Knox-Johnston hijst de zeilen op zijn houten 32-voeter Suhaili en stuurt zuid. Met een gemiddelde van net iets meer dan 4 knopen kruipt Knox-Johnston rond de wereld. Na 88 dagen rondt hij Kaap de Goede Hoop. Dan houdt kort na Kaap Leeuwin zijn zelfstuurinrichting ermee op.

Na 218 dagen bereikt hij Kaap Hoorn en stuurt hij Suhaili noord, weer terug naar huis. Pas 312 dagen later komt hij terug. Hiermee werd Knox-Johnston de eerste zeiler die zonder te stoppen de wereld omzeilde. Een prestatie die lang onmogelijk leek.

Zeilen 6/2018

Benieuwd naar de rest van het bijzondere verhaal over deze legendarisch race? Je leest er alles over in Zeilen 6/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Tekst: Riemer Witteveen

Tags: , , Last modified: 29 mei 2018
Sluiten