Actueel

Brugopening aanvragen per app; in Friesland kan het

14:34

In de provincie Friesland kunnen watersporters voortaan bij een aantal bruggen een brugopening aanvragen met een app. Dat is voor het eerst in Nederland. Het provinciebestuur lanceerde de primeur zaterdag 27 maart tijdens de aftrap van het vaarseizoen 2021.

Druk op digitale knop

Sinds de start van het watersportseizoen bedienen de brugwachters in Friesland de bruggen en sluizen weer op volle kracht. Wil je er langs? Dan kun je voortaan een brugopening aanvragen met de vernieuwde app Watersport, zodra je binnen een straal van 250 meter van de brug bent. Een brugopening aanvragen is ook nog altijd mogelijk met je marifoon, of met een druk op de aanmeldknop bij de brug. “Voor iedereen die hier vaart is deze digitale aanmeldknop een handige aanvulling op onze service, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. “Je hoeft niet meer aan te leggen en op de knop te drukken.” Na aanmelding via de app voer zij gisteren als eerste langs de ‘digitaal’ geopende Janeslootbrug in Langweer.

16 bruggen

De mogelijkheid geldt voor zestien bruggen die zijn aangesloten op de centrale bedienpost Swettehûs in Leeuwarden. Op termijn zal het Swettehûs 40 bruggen bedienen. Momenteel gaat het om de volgende bruggen: Sudergoabrêge in Workum, Van Panhuysbrug in Tjerkwerd, de Rogslootbrug in Warten, de Palmabrêge in Wergea, de Tutsebrêge en de Gallebrêge in Grou, de brug in Scharsterbrug, de brug Noorder Oudeweg in Boornzwaag, de Janeslootbrug in Langweer, de Warrebrug in Haskerdijken, de Nije Sânsleatbrêge in Terherne en vijf bruggen in het Van Harinxmakanaal: de Frisiabrêge en Stationsbrug in Franeker, de fietsbrug bij Ritsumazijl en de bruggen bij Kiesterzijl en Dronryp.

Handig hulpmiddel

De app Watersport is een handig hulpmiddel voor watersporters in Friesland. Wie een vaarroute invoert, krijgt vervolgens een hoop praktische informatie aangeboden zoals brugbedieningstijden, jachthavens, snelvaargebieden, elektrische oplaadpunten, Marrekrite aanlegplaatsen, vuilwaterpunten en actuele scheepvaartinformatie. Nieuw is dat de app tips geeft over het varen op drukke knooppunten. De app is gratis verkrijgbaar voor Android en Apple. Je kunt hem hier downloaden. Meer informatie over varen in Friesland vind je op de website van de provincie.

Lees ook het (promo)artikel Friesland opent het watersportseizoen!

Omslagfoto: (c) Fyke Bôle

 

Tags: , , , , Last modified: 28 maart 2021
Sluiten